Hasenkopf a Hrad svůj spor o autorství amnestie neurovnali. Rozhodne tak o něm soud

22.08.2014 11:54

Ve sporu o autorství textu loňské amnestie exprezidenta Václava Klause bude nakonec přece jen rozhodovat soud. Ačkoliv se bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf v červenci shodl s právním zástupcem Hradu Markem Nespalou na tom, že se pokusí o mimosoudní dohodu, ke smíru nedospěli. Nespala to dnes uvedl na dotaz ČTK. Pražský městský soud spor projedná v pondělí.

Hasenkopf a Hrad svůj spor o autorství amnestie neurovnali. Rozhodne tak o něm soud
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Hasenkopf

„Ač velmi blízko dohodě, nakonec se Mgr. Hasenkopf rozhodl, že nechá proces proběhnout. Nuže, v pondělí se klání uskuteční," sdělil Nespala, který ve sporu zastupuje nejen prezidentskou kancelář, ale i další žalované - prezidenta Miloše Zemana a jeho kancléře Vratislava Mynáře.

Mynář loni Hasenkopfa společně s Klausovými spolupracovníky Ladislavem Jaklem a Petrem Hájkem veřejně nazval jedním ze tří „spoluotců" amnestie. Toto tvrzení později převzal i prezident Zeman. Ten navíc Hasenkopfa výslovně označil za hlavního autora kontroverzního aboličního článku, který zastavil trestní stíhání přesahující dobu osmi let.

Hasenkopf chce po Zemanovi tři sta tisíc

Hasenkopf, který své autorství dlouhodobě popírá, proto podal žalobu na ochranu osobnosti. Domáhá se „uvedení věci na pravou míru" a také finančního zadostiučinění - po Zemanovi chce 300.000 korun, prezidentská kancelář a Mynář pak mají společně uhradit dalších 700.000. V minulosti uvedl, že původcem aboličního článku je právník Zdeněk Koudelka, který byl v předmětné době na stáži na Ministerstvu spravedlnosti.

Klausova amnestie se podle údajů ministerstva dotkla více než 111.000 odsouzených a obviněných. Nepodmíněné tresty prominula zhruba 20.000 lidem, fakticky ale z věznic vyšlo jen 6500 z nich, protože řada odsouzených vůbec nestihla za mříže nastoupit. Zastaveno bylo trestní stíhání 265 obviněných, přičemž abolice se týkala i některých velkých hospodářských kauz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…