Hasiči by mohli získat peníze navíc. Vláda to ale nejspíš zamítne

06.07.2012 14:29

Vláda se ve středu bude zabývat poslaneckým návrhem, který chce zavést dotace hasičům z vybraného povinného ručení. Vláda zřejmě s návrhem souhlasit nebude. Podle návrhu poslanců Rudolfa Chlada (TOP 09), Jeronýma Tejce (ČSSD) a Jana Pajera (ODS) by měly pojišťovny odvádět ministerstvu vnitra šest procent z vybrané částky od motoristů ročně.

Hasiči by mohli získat peníze navíc. Vláda to ale nejspíš zamítne
Foto: Požáry.cz
Popisek: Miroslav Adámek na jednání s krajskou ředitelkou a náměstkem pro integrovaný záchranný systém

Hasiči by mohli peníze využít na pořízení techniky a její údržbu. Šlo by zhruba o 1,2 miliardy korun ročně. Zavedení financování hasičů z více zdrojů zdůvodňují předkladatelé mimo jiné předpokládaným snižováním jejich rozpočtů kvůli úsporným opatřením. Rozpočet hasičů by se podle střednědobého výhledu ministerstva vnitra mohl do roku 2014 snížit z letošních 6,8 miliardy asi na 5,2 miliardy korun. Autoři poukazují také na to, že hasiči často zasahují při dopravních nehodách. Odvody pojišťoven jsou zavedeny v některých evropských státech.

Nejde o zcela novou myšlenku

Vláda však podle informací z elektronické knihovny navrhované legislativy s tímto poslaneckým návrhem souhlasit nebude. Mimo jiné ho považuje za nesystémový. Zavedení návrhu by podle vlády mohlo znamenat například zvýšení pojistného a bylo by z části v rozporu s pravidly EU pro podnikání pojišťoven.

Negativní stanovisko vlády však pro osud návrhu není rozhodující. Poslední slovo mají vždy poslanci a ti navrhli, aby tři pětiny vybraných peněz šly krajským sborům profesionálních hasičů. Zbytek částky by dostávaly sbory dobrovolných hasičů. Pojišťovnám, které by peníze neodvedly, by hrozila až padesátimilionová pokuta.

Myšlenka financování hasičů i z povinného ručení není nová. V minulosti sněmovna zamítla dva návrhy Středočeského a Pardubického kraje. Počítaly s tím, že z povinného ručení by šla hasičům čtyři procenta. Proti byly i pojišťovny; tvrdily například, že by musely zvýšit sazby povinného ručení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…