Haškova „kauza mluvčí“ pokračuje. Už je to prý pro hejtmana velmi nepříjemné

04.08.2016 17:42

Kauza nejasné komunikace jihomoravského hejtmana Michala Haška má další pokračování. Začala ve chvíli, kdy deník MF DNES začal pátrat po identitě Lucie Proutníkové, která několik let vystupovala za Jihomoravský kraj a jeho jménem rozesílala novinářům tiskové zprávy.

Haškova „kauza mluvčí“ pokračuje. Už je to prý pro hejtmana velmi nepříjemné
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Když se na osobu, která vystupovala jeho jménem, zeptali novináři přímo hejtmana Haška, dostalo se jim odpovědi „Netuším, kdo to je“. Práci Proutníkové pro kraj popřela i oficiální mluvčí hejtmanství Eliška Windová. Na překvapené dotazy, jak to tedy s Proutníkovou vlastně je, pak Hašek vyrukoval s tvrzením, že se v historii objevili „falešní mluvčí“, kteří se vydávali za oficiální reprezentanty instituce, se kterou neměli nic společného.

Následně se objevila informace, že za Proutníkovou se ve skutečnosti skrývá Jana Mrencová. Lobbistka, nepravomocně odsouzená za to, že za úplatu nabízela ovlivňování novinářů. Sama Mrencová jakoukoliv spolupráci popřela, hejtman Hašek uvedl, že kraj s Mrencovou možná spolupracoval okrajově hluboko v minulosti. „Firma, ve které figuruje nebo figurovala paní Mrencová, myslím v minulosti dělala nějaká mediální školení směrem k úředníkům,“ sdělil MF DNES.

Následně se v kauze nejasné Haškovy komunikace objevila informace o placené spolupráci kraje se společností JT Media. Přes ni si podle MF DNES měl Hašek zajišťovat pozitivní publicitu na webu ParlamentníListy.cz. „Není jasné, jak JT Media publikování v Parlamentních listech zajišťovala,“ připouští však MF DNES.

„Jde pouze o zveřejňování tiskových zpráv, což je v médiích zcela běžné. Každý čtenář ParlamentníchListů.cz se kdykoli může přesvědčit o tom, že náš slogan ‚Nikdo nám nediktuje, o čem smíme psát‘, je vždy platný,“ řekl k celé kauze předseda představenstva společnosti Our Media, která ParlamentníListy.cz vydává, Jan Holoubek.

Haškova kauza podle deníku pokračuje a začíná být pro hejtmana nepříjemná. Už i jeho spolustraníci začínají připouštět, že jeho zapírání lobbistky Mrencové nebylo úplně pravdivé. Přidal se i Bohumil Šimek, v letech 2008–2012 Haškův bezpečnostní ředitel, který je nyní jedničkou kandidátky hnutí ANO, největšího konkurenta Hašovy ČSSD. „Celé osazenstvo čtvrtého patra na krajském úřadu vědělo, že pro Haška Jana Mrencová pracuje. Dokonce se tam i několikrát objevila,“ uvedl pro MF DNES. Mrencové se prý na úřadě přezdívalo „bába“ a dosvědčit její osobní styky s Haškem může několik desítek lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …