Havel Klause pobavil, lékaři ho štvou, když chtějí, ať si jdou

23.12.2010 13:37

V rozhovoru pro MF Dnes prezident Václav Klaus přiznal, že v obdobném rozhovoru pro deník poskytnutý Václavem Havům našel u svého odvěkého rivala vtipnou odpověď, u níž pokýval hlavou a pomyslel si, že se to Havlovi povedlo.

Havel Klause pobavil, lékaři ho štvou, když chtějí, ať si jdou

Člověk nemusí být příliš důsledným pozorovatelem naší politické scény, aby vytušil, že vztahy exprezidenta Václava Havla a současné hlavy státu Václav Klause jsou jemně řečeno na bodu mrazu.

Výjimečně pobavení, ne posměch

Klaus se v rozhovoru pro MF Dnes přesto přiznal, že se, a to nikoliv ironicky, pobavil při odpovědi Václava Havla na dotaz, zda vůbec existuje něco, co tyto dva politiky spojuje. „Máme podobný názor například na ponechání Slovanské epopeje v Moravském Krumlově."

Havel rozhovor deníku poskytl několik dní před Klausem. „Když jsem ten váš rozhovor s Václavem Havlem četl, tak jsem uznal, že tato jeho odpověď byla vtipná, a pokýval jsem hlavou, že se mu to docela podařilo," přiznal Klaus.

Hned ale přidal svojí glosu: „Já bych vám na tu otázku řekl, že paradoxně s ním souhlasím v jeho výroku, který pronesl na demonstraci na pražském magistrátu: Kdo seje vítr, sklízí bouři. S tím musím souhlasit. Ale dal bych tomu zcela opačné znaménko. Vidím někoho jiného, kdo seje vítr a kdo si myslím, že sklidí bouři."

Dále:
Vašek Klaus je lepší prezident, než byl Havel, tvrdí kuchař Pohlreich

Stejně jsem jiný

Klaus připomněl, že pochází z jiného společenského prostředí, které ho s Havlem odlišuje. „Jsem člověk, který bral rozum v akademické společenské vědě. A díky tomu se na problém dívám systémově, nikoliv prizmatem toho: kdyby tam seděli lepší lidé, tak by ten systém fungoval lépe. To je moje základní vědní vybavení," konstatoval Klaus.

V další části rozhovoru prezident mimo jiné připustil, že po necelém půlroce vládnutí nastávají Nečasovu týmu krušné časy mimo jiné i kvůli odborářským protestům a avizovaným odchodům nespokojených lékařů.

Vláda na to má, lékaři mě štvou

„Nicméně pořád si ještě myslím, že toto koaliční uskupení je z těch potenciálně možných v naší zemi v dané chvíli tím seskupením nejlepším a ve smyslu reformních kroků seskupením nejnadějnějším," podotkl Klaus.

Podle něj to, jak se veřejnost nezúčastnila nedávné stávky, muselo být pro odborářské vůdce alarmující. „Mě ale strašlivě popuzuje chování špiček lékařů v čele s Lékařským odborovým klubem a lékařskou komorou v dnešním složení," konstatoval Klaus.

„Pokus brát si nás všechny jako rukojmí je pro mě naprosto nepřijatelný. Myslím, že na to jsou publikovány v médiích naprosto adekvátní výroky někoho jiného: Jestli chtějí odejít, tak ať tedy odejdou," uzavřel prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…