Havel má bustu, Klaus ani Zeman ji mít nebudou. Leda tak v Moskvě, posmívá se komentátorka MF Dnes

21.11.2014 9:09

Komentátorka MF Dnes Jana Bendová má radost, že náš první polistopadový prezident má v americkém Kongresu bustu. U dalších dvou českých prezidentů to prý rozhodně nehrozí. A pokud ji náhodou mít budou, nebude ve Washingtonu, nýbrž na druhé straně polokoule.

Havel má bustu, Klaus ani Zeman ji mít nebudou. Leda tak v Moskvě, posmívá se komentátorka MF Dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Srdce ze zapálených svíček za Václava Havla

„V čase 25. výročí návratu svobody má Havel v pupku světa bustu, my v srdci Evropy máme radost. A spolu s radostí máme také Klause a Zemana, druhého a třetího prezidenta. Ti nám výročí svobody v přímém přenosu komentovali, když už se první prezident odmlčel,“ uvádí Bendová.

Další čeští prezidenti – Václav Klaus a Miloš Zeman – se podle komentátorky podobné pocty nedočkají. A kdyby přece jenom měli mít někde bustu, nebude to údajně ve Washingtonu, nýbrž v Moskvě. Na ceremoniálu jim navíc nezazpívá proslulý světový rocker Gibbons, ale spíše Alexandrovci (v případě Zemana) či český rocker Ladislav Jakl (v případě Klause).

A proč vlastně tu bustu pravděpodobně mít nebudou? Co má Havel a nemají Klaus ani Zeman? Podle Bendové je to jednoduché, ba prapodstatné. „První prezident byl hodný a laskavý člověk. Havlovské srdíčko u podpisu není výtvarný ornament. Moc, vliv, ba i zásluhy může získat jakýkoliv schopný, inteligentní, zkušený, pracovitý, struhující politik. Úctu a obdiv jen ten, kdo má zmíněný havlovský přídavek navíc. S takovým politikem nemusíte souhlasit, vaše názory se s těmi jeho mohou tu sbíhat, tu rozbíhat, někdy i hodně rozbíhat. Přesto si ho lidsky budete vážit, dokonce i mít obyčejně rád,“ konstatuje komentátorka MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…