Havel pil a měl strýce kolaboranta, řekla Mašínová. Reaguje Jiřina Šiklová

11.12.2012 6:14

O bývalém českém prezidentu Václavu Havlovi bylo napsáno mnoho dobrého i zlého. Znovu si ho na paškál nyní vzala sestra kontroverzních bratří Mašínů. Havlistka Jiřina Šiklová její odsudky nechápe.

Havel pil a měl strýce kolaboranta, řekla Mašínová. Reaguje Jiřina Šiklová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Sestra kontroverzních bratrů Mašínových, Zdena Mašínová, se ostře opřela do před rokem zesnulého exprezidenta Václava Havla. Naštvalo ji mimo jiné i to, že po někdejším disidentovi a nejvýznamnějším českém polistopadovém politikovi bylo pojmenováno ruzyňské letiště.

Havel na to neměl

Po letošních krajských volbách dokonce chtěla emigrovat. Právě kvůli nově pojmenovanému letišti, na které odmítá vkročit, tak ale nemohla učinit. Havla prý nikdy neuznávala, stejně jako celou Chartu 77. „Neměl na to, aby dělal politiku, aby zastával takovou funkci,“ říká o prvním českém prezidentovi. „Navíc si pěstoval kult osobnosti, a jeho strýc byl kolaborant,“ narazila pro Týden.cz na vztah Miloše Havla s nacistickými pohlaváry.

Co vše řekla Zdena Mašínová? Čtěte ZDE

Alkoholik a kuřák. Těm nevěřím

Opřela se ale také do samotného Václava Havla.„Byl to také člověk se sklonem k nikotinu i alkoholu, takovým lidem já nedůvěřuji,“ tvrdí Mašínová.. Když založil Chartu 77, hlásila se k ní prý řada čestných lidí, ale později bylo disidentské hnutí infiltrováno StB a dokonce KGB. „To mělo později, v roce 1989, vliv na výběr lidí do vedení polistopadové politiky,“ dodala pro server Týden.cz s tím, že mezi pečlivě vybrané figurky patřil vedle Havla například i Václav Klaus.

Šiklová: Ať to Mašínová doloží

Příznivkyně Václava Havla, disidentka a socioložka Jiřina Šiklová, ale kontruje. „Je to zcela zkreslené vidění minulosti. Paní Mašínová, pokud vím, se na politickém dění nijak nepodílela. Má právo vyslovit svůj názor, ale má-li se o jejím názoru diskutovat, tak by ty myšlenky měla doložit," sdělila ParlamentnímListům.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…