Havlíček: Dáme lidem dávku na elektřinu. Shoda s opozicí

28.10.2021 8:18

Vláda chystá mimořádnou jednorázovou dávku hmotné nouze pro domácnosti, které by mohly být ohroženy energetickou chudobou. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) by se vyplacení dávky mohlo týkat až půl milionu domácností. „Mimořádná pomoc je konečně záležitost, na které jsme se s opozicí shodli,“ prohlásil Havlíček.

Havlíček: Dáme lidem dávku na elektřinu. Shoda s opozicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stožáry vysokého napětí

Kvůli krachu některých dodavatelů energií v čele s největším alternativním dodavatelem, Bohemia Energy, hrozí až deseti procentům českých domácností energetická chudoba. Vláda proto přichází s mimořádnou jednorázovou pomocí. „Mimořádná pomoc je konečně záležitost, na které jsme se s opozicí shodli,“ řekl Havlíček podle informací serveru iDNES.cz. Konkrétní výši pomoci Havlíček nespecifikoval, dávka by se podle něj měla týkat 400 000 až 500 000 domácností.

Ministr také ve spolupráci s Energetickým regulačním úřadem vyzval všechny domácnosti, které přišly o dodavatele, aby si co nejrychleji našli nového, kde budou mít lepší ceny, než jaké dostanou v rámci dodavatele poslední instance. Ministerstvo průmyslu spolu s ERÚ prý připravuje i další opatření, která zmírní dopady růstu cen energií.

„Přijdeme v řádu dnů se sérií jasných opatření, která lidem pomohou. Je potřeba nepodléhat strachu. Vláda a celá politická reprezentace se shodnou na tom, že v řádu dnů budou jasná opatření, aby se lidé nedostávali do exekucí a dluhových pastí,“ uvedl Robin Povšík, náměstek ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

Vláda již v minulém týdnu schválila snížení DPH z energií na nulu za měsíc listopad a prosinec s tím, že by se mohla daň odpustit i v příštím roce. „Řešíme možnost poskytnutí další pomoci v rámci institutu mimořádné okamžité pomoci kromě snížení DPH a náhrady za POZE (poplatky z obnovitelných zdrojů energie), které už jsme avizovali. Tyto pomoci nejsou okamžité, proto chceme řešit tuhle záležitost,“ prohlásil Babiš po jednání tripartity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …