Havlíček: Drahá elektřina? Zavedeme dávky pro domácnosti

22.09.2021 10:42

Vicepremiér za hnutí ANO, ale také ministr dopravy i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v rozhovoru pro deník Právo konstatoval, že ceny energií letí nahoru kvůli momentálně panujícímu zelenému šílenství. Vláda ANO a ČSSD však hledá cestu, jak toto zelené šílenství zmírnit. Kabinet hledá cestu, jak pro chudší rodiny zavést dávky na zaplacení účtů za energie.

Havlíček: Drahá elektřina? Zavedeme dávky pro domácnosti
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Místopředseda vlády Karel Havlíček

Ceny energií letí nahoru a ministr Karel Havlíček tvrdí, že ví proč.

„Je to tím, že je tu zelené šílenství. Odstavují se uhelné elektrárny, někde i jádro. Obnovitelné zdroje jsou nestabilní. Toto je dost důležitý faktor růstu cen,“ pravil ministr Havlíček.

Čtenáře deníku však okamžitě ujistil, že hnutí ANO lidem i firmám pomůže. Firmám pomůže tím, že zaplatí část nákladů na získávání energie z obnovitelných zdrojů. Vláda na to vyčlení 27 miliard.

V případě domácností zatím vláda Andreje Babiše nemá připravený konkrétní nástroj, protože tam je to s podporou složitější. Kabinet hledá cestu, jak pro chudší rodiny zavést dávky na zaplacení účtů za energie. Zákon by mohl být připraven ještě během tohoto roku a platit by mohl od ledna roku příštího. Jak vysoká by tato pomoc mohla být, se prý teprve dopočítává.

Ministr také zdůraznil, že by šlo o krátkodobou pomoc. Z dlouhodobého hlediska je třeba vybudovat stabilní zdroje energie, což není ani slunce, ani vítr, protože sluníčko pořád nesvítí a vítr nefouká bez ustání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…