Havlíček jde proti vládnímu opatření i sobě. Večer změnil názor ohledně kávy s sebou

11.12.2020 22:58

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) tvrdí, že si nápoje s sebou můžete i nadále bez obav zakoupit, podmínkou je, že je nebudete konzumovat a místo toho si je odnesete domů, do kanceláře nebo do auta. V usnesení vlády o změně krizových opatření ze čtvrtka se však o ničem takovém nehovoří. A i on sám mluvil ještě před několika hodinami jinak.

Havlíček jde proti vládnímu opatření i sobě. Večer změnil názor ohledně kávy s sebou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí
Havlíček svým výkladem jde proti čtvrtečnímu vládnímu usnesení o změně krizových opatření. To zakazuje „prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko)“. Z tohoto usnesení vlády tak vyplývá, že se prodej kupříkladu kávy s sebou zakazuje a to, že si lidé nápoj koupit mohou, ale nesmí ji konzumovat, se již blíže nespecifikuje.   

„Definitivně je to tak, pokud si někdo koupí něco v okénku, a je úplně jedno jestli třeba pivo v PET lahvi nebo kávu v kelímku, a vezme si to do auta nebo domů do tašky, bez problému si to může koupit. Jediné, co není možné, je to, aby si to koupil a začal to okamžitě konzumovat,“ tvrdí však nyní v pátek večer Havlíček pro Radiožurnál.

Původně však v průběhu dne hovořil o smyslu tohoto opatření ve vztahu ke stánkařům a trhům, jelikož prý vláda chtěla „nastavit stejný metr pro kamenné provozovny a stánkaře na trzích“.

„Byly by to neférové podmínky, kdyby si například kávu s sebou v kelímku ze Starbucks a podobně vzali lidé s sebou na nákup na trh, kde jim ji prodat nesmí,“ sdělil serveru iRozhlas.cz než navečer pozměnil názor.

Neshody mezi jeho vyjádřeními pak ještě více rozdmýchává ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Cílem je, abychom nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a s jídlem,“ vysvětloval nové opatření. Celou situaci pak kromě prodejců a hostů nechápe ani ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD); zákaz prodeje nápojů s sebou má za absurdní.

Zdali si kávu domů v rámci Havlíčkovy interpretace můžeme odnést i z vánočních trhů, to je pak další otázkou.

Nejasnosti a střídání změn v opatřeních týkajících se konzumace nápojů a povinností restaurací provozovatelé bedlivě sledují již od počátku týdne. Vláda původně chtěla umožnit prodej alkoholických nápojů s sebou například v PET lahvích, aby je lidé mohli vypít doma. V dodatečném usnesení ale nejprve omylem zakázala veškerý prodej rozlévaných nápojů ve všech podnicích a tiskový odbor ministerstva následně přišel s omluvou. Pak ale bez jakéhokoli komentáře z usnesení kabinetu vypadlo slovo ‚alkoholických‘ a vláda tak rozšířila zákaz na všechny nápoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…