Havlíček v Lánech představil projekt Pomoc po tornádu. Ani další ministři nezůstali pozadu

28.06.2021 17:08

Vláda byla na návštěvě u prezidenta v Lánech. Celá schůzka se točila kolem tornáda na Moravě. Děkovalo se. Občanům se dostane peněz mimo jiné na obnovu bydlení. Zkrátka nezůstanou ani podnikatelé.

Havlíček v Lánech představil projekt Pomoc po tornádu. Ani další ministři nezůstali pozadu
Foto: Repro Facebook Lovci bouřek
Popisek: Tornádo na jihu Moravy

Anketa

Vadí vám Zemanův výrok, že transsexuálové jsou mu odporní?

3%
95%
hlasovalo: 20999 lidí

Vláda jednala s prezidentem Zemanem v Lánech. Hlavním tématem bylo tornádo na jihu Moravy. Lidé ze zasažených oblastí budou moci získat finanční pomoc na obnovu bydlení ve výši až dvou milionů korun a další tři miliony si budou moci půjčit s výhodným úrokem. Na tiskové konferenci to dnes řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Ještě před ní vystoupil ministr vnitra Jan Hamáček, který poděkoval všem, kteří na Hodonínsku pomáhají.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v souvislosti se čtvrteční bouří, která způsobila škody především na Břeclavsku a Hodonínsku, připravilo slovy ministra Havlíčka program Pomoc po tornádu. V rámci tohoto dotačního programu bude podnikatelům podle vládních materiálů náležet podpora minimálně 64 tisíc korun. Využít budou moci údajně také jednorázovou paušální pomoc na úklidové práce ve výši 50 tisíc korun. 

Podnikatel, který se pojistil na živelní pohromy, dostane peníze od pojišťovny a pořídí nový majetek. Dotace z programu Pomoc po tornádu se bude rovnat rozdílu mezi plněním pojišťovny a cenou nově pořízeného majetku. Podnikatel, který není proti živelním pohromám pojištěn, dostane pomoc ve výši 80 procent ceny nově pořízeného majetku.

Dotace bude možné použít na nákup strojů a zařízení, software zajišťující funkčnost strojů, stavební práce na technickém zhodnocení nemovitosti, dopravních silničních prostředků sloužících k podnikatelské činnosti, technických úprav výrobní linky a obdobných zařízení nebo zásob.

Prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky budou moci podnikatelé ze zasažených lokalit získat na obnovu či nákup nového dlouhodobého majetku bezúročnou půjčku od půl milionu do 45 milionů korun. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…