Havlová vysoudila na novinářích miliony. Za nepravdivý článek

20.08.2019 14:10

Pražský městský soud přiřkl bývalé první dámě 4 miliony korun. Havlová vedla právní bitvu s vydavatelstvím Baeur Media kvůli článku, kde se tvrdilo, že měla milence v době, kdy umíral první český prezident a její manžel Václav Havel.

Havlová vysoudila na novinářích miliony. Za nepravdivý článek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dagmar Havlová

Dagmar Havlová dostane od vydavatelství Baeur Media čtyři miliony korun. Rozhodl to pražský vrchní soud v Praze. Verdikt je pravomocný. Podle informací ČTK částka výrazně převyšuje sumy, které soudy obvykle přiznávají za porušení práva na ochranu osobnosti. Odvolací soud totiž dospěl k závěru, že zásah do soukromí někdejší první dámy byl velmi invazivní. Soud prvního stupně v roce 2015 přiřkl Havlové sumu 1,2 milionu korun. Odvolací soud ji tedy významně navýšil.

„Došlo k extrémnímu zásahu do práv na ochranu osobnosti žalobkyně (Havlové) v extrémních okolnostech. Shodli jsme se na tom, že ještě závažnější okolnosti si neumíme představit,“ odůvodnil rozsudek předseda odvolacího senátu Jiří Macek.

„Tvrzení v článku jsou nepravdivá a hrubě zasahující do pověsti a cti žalobkyně. Je to zásadní a natolik intenzivní zásah, že odůvodňuje přiznání finanční satisfakce ve výši čtyř milionů,“ vysvětlil Macek.

Sama Havlová požadovala po vydavatelství pět milionů korun, ale tuto sumu nedostane. Vydavatelství se jí také musí omluvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…