Havlovo srdce taje. Schovají ho na Hrad

04.07.2012 20:30 | Zprávy

Tropická vedra dávají zabrat nejen srdcím tepajícím, ale i těm voskovým. Odlitá pocta Václavu Havlovi tak musela být předčasně odvezena z hudebního festivalu v Litomyšli, kde začala nekontrolovaně tát.

Havlovo srdce taje. Schovají ho na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie, květiny a svíčky. Typické zátiší vzpomínek na Václava Havla

Voskové srdce, koncipované jako pocta Václavu Havlovi, bylo odlito z tisíců svíček, které lidé po jeho prosincové smrti nosili na mnoho pietních míst. Výtvarníci Roman Švejda a Lukáš Gavlovský se rozhodli z jejich zbytků odlít tvar srdce, což byl Havlův oblíbený symbol.

Autoři podle serveru IDNES.cz původně chtěli nechat srdce v Litomyšli až do závěrečného koncertu, který se má konat v neděli.

„Dělali jsme všechno pro to, aby mohlo srdce zůstat na nádvoří až do neděle, instalovali jsme tam i klimatizační jednotku. Srdce ale v těch vedrech změklo, ztrácí tvar a bortí se,“ popisuje autor plastiky Lukáš Gavlovský.

Proto se jejich dílo má přestěhovat do chladných sklepů hradu Grabštejn na Liberecku. Tam bude ve stálé teplotě a přežijí tropická vedra. Právě zde budou autoři srdce i rekonstruovat. Jak dlouho Havlovo srdce zůstane v chladných katakombách, není jasné. „Určitě to bude minimálně do benefičního koncertu, který se na hradě uskuteční 18. srpna,“ říkají autoři.

Následně by pocta zesnulému exprezidentovi měla být přesunuta na letiště v Ruzyni, které má být podle Havla pojmenováno. Prostor pro něj však bude nutné nejprve připravit.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…