Havlovu rakev potáhnou koně na stejné lafetě, jako Masarykovu

19.12.2011 22:26

Rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla bude při středečním převozu do Vladislavského sálu Pražského hradu tažena koňmi na lafetě stejné houfnice jako ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka. Ke smutečnímu shromáždění se v historickém sále využívaném jen výjimečně při státních svátcích sejdou vysocí ústavní činitelé a zástupci českého veřejného života. Prezident Václav Klaus přednese projev, sdělil ČTK Hrad.

Havlovu rakev potáhnou koně na stejné lafetě, jako Masarykovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavské náměstí a na Národní třídu přišli lidé uctít památku Václava Havla

Celá trasa smutečního průvodu z Loretánského náměstí až do Vladislavského sálu bude lemována vojáky. Celkem se jich podle informací generálního štábu slavnosti zúčastní 600.

Veřejnost bude moct sledovat smuteční průvod z Hradčanského náměstí a z prvního a druhého hradního nádvoří. Shromáždění ve Vladislavském sále bude také přenášeno na velkoplošné obrazovky, které budou umístěny na druhém nádvoří Hradu a na Hradčanském náměstí, informoval ČTK mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Snahou organizátorů pohřbu je poslední rozloučení s někdejší hlavou státu co nejvíce přiblížit prvorepublikové tradici. Ve Vladislavském sále ve středu zahraje Česká filharmonie, která kvůli státnímu smutku zrušila koncerty.

Rakev s Havlovými ostatky bude tažena koňmi na lafetě houfnice. Smuteční průvod tak má připomínat pohřeb prezidenta Masaryka. Houfnice vzor 14/19 byla totiž po pohřbu "otce vlasti" darována do historických sbírek, odkud si ji nyní organizátoři průvodu vypůjčí. Pochodu se zúčastní nosiči historických praporů z období legií z první světové války, první republiky a druhé světové války. V průvodu bude i 18 bojových praporů současných jednotek české armády, které vojákům udělil Havel v době, kdy vykonával funkci prezidenta.

Smuteční průvod vyjde v 10:00 z areálu kasáren Hradní stráže v Loretánské ulici a bude pokračovat přes Hradčanské náměstí. Do areálu Hradu vstoupí Bránou gigantů a dále přes první, druhé a třetí nádvoří do Starého královského paláce.

Havlovy ostatky jsou nyní vystaveny v duchovním centru Pražská křižovatka. Do odsvěceného pražského kostela svaté Anny se chodí poklonit stovky lidí. Na Hradčany budou prezidentovy ostatky převezeny ve středu.

Bohoslužba v pátek v poledne

Veřejnost se s exprezidentem bude moct na Hradě rozloučit od 13:00. Vladislavský sál tam bude podle informací Hradu zpřístupněn "minimálně do 20:00". Ve čtvrtek se počítá s termínem od 08:00 do 20:00. Vstup do Vladislavského sálu pro veřejnost bude možný přes druhé nádvoří ulicí Na Vikárce a přes Jiřské náměstí. Ve středu bude do 13:00 areál Hradu uzavřen.

Smuteční bohoslužba se za přítomnosti českých osobností a hostů ze zahraničí na Hradě odehraje v pátek v poledne. Hlavním celebrantem bude arcibiskup Dominik Duka, potvrdil Hrad. I tento obřad bude moct veřejnost sledovat v přímém přenosu na velkoplošných obrazovkách, které budou umístěny na druhém hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí. Vojáci z pražského velitelství vzdají v pátek poctu svému bývalému nejvyššímu veliteli vystřelením 21 dělostřeleckých salv.

Filharmonici zahrají i v pátek na zádušní mši za někdejší hlavu státu. V Chrámu svatého Víta zazní tóny Dvořákova Requiem. Kvůli státnímu smutku, který byl z důvodu Havlova úmrtí vyhlášen od středu do pátku, filharmonie zrušila své vánoční koncerty plánované na středu a čtvrtek.

První polistopadový prezident Havel zemřel ve věku 75 let v neděli ráno na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. Vyjádření soustrasti přicházejí z celého světa. V Česku si lidé připomněli už v neděli Havlovu památku na několika shromážděních i zapalováním svíček. Na řadě významných budov visí černé vlajky.

Lidé dnes podle Správy pražských hřbitovů chodili také k hrobce, kterou má rodina Havlových na Vinohradském hřbitově, a zapalovali tam svíčky. V rodinné hrobce v arkádách u kaple svatého Václava je uložena i urna s ostatky Havlovy první ženy Olgy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…