Heger chválí zdravotnictví a ČSSD nevěří vlastním uším

13.05.2013 16:42

Systém veřejného zdravotního pojištění má na to překonat propad uplynulých let a vrátit se k vyrovnanému hospodaření. Vyplývá to z čísel, která dnes na Žofínském fóru prezentoval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle ministra se jedná o projev zefektivnění hospodaření českého zdravotnictví, tato slova ale ostře odmítá sociální demokracie; stav zdravotních pojišťoven je podle ní zabezpečen na úkor nemocniční péče.

Heger chválí zdravotnictví a ČSSD nevěří vlastním uším
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další tiskoná konference ministerstva zdravotnictví k metylové kauze. Dosud na otravu zemřelo 27 lidí

Zatímco v roce 2008 dosahoval převis peněz vybraných na zdravotním pojištění deseti miliard, v roce 2009 se dostal do minusu (-6,5 miliard) a v červených číslech setrvával ještě v loňském roce, ačkoli finanční propad se výrazně snížil na minus šest set milionů korun.

"Vývoj příjmů pojišťoven byl v první polovině období 20052012 vyšší než vývoj nákladů. Systém generoval přebytky, které byly ukládány – pod velkou kritikou zdravotnické obce – na účtech zdravotních pojišťoven, aby mohly být ve fázi krize uvolňovány. Od roku 2009 je systém v minusu. V roce 2012 se dostává velmi blízko nule," konstatoval na Žofínském fóru ministr zdravotnictví Leoš Heger.

"Beru to jako chválu činění našeho ministerstva. Systém se stal efektivnějším, a to i s tím, že v řadě segmentů jako důsledek akce 'Děkujeme, odcházíme' narostly mzdy," podotkl ministr s tím, že ve všech fakultních nemocnicích dosáhl v loňském roce průměrný lékařský plat 68 a půl tisíce korun.

Slova Leoše Hegera o zefektivnění českého zdravotnictví ovšem odmítá opozice. "Nevěřím vlastním uším," reaguje na Hegerův projev stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček. "Pan ministr hovoří o tom, že se výdaje pojišťoven stabilizovaly, ale už neříká, že je to na úkor nemocnic, lékařů a v neposlední řadě pacientů." Podle Němečka úspory pojišťoven směřující k vyvážení rozpočtu na konci roku přivedou řadu nemocnic na pokraj kolapsu, protože se nebude dostávat peněz na zdravotní péči.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…