Heger hodnotí nového ředitele VZP: Kabátek je vynikající spolupracovník

27.11.2012 8:52

Novým generálním ředitelem VZP se stal člen ODS Zdeněk Kabátek. Ve zdravotnických kruzích jde o poměrně neznámou osobnost, protože Kabátek je původním vzděláním technik a pracoval např. v jaderné elektrárně Temelín, ale na Ministerstvu zdravotnictví se pohybuje od roku 2006 a současný šéf resortu Leoš Heger (TOP09) ho hodnotí jako vynikajícího spolupracovníka, který zase bude s nemocnicemi normálně mluvit.

Heger hodnotí nového ředitele VZP: Kabátek je vynikající spolupracovník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chtěl prosadit odpolitizování nejvyššího vedení VZP, to se mu ale nepodařilo. Podle informací úterních Hospodářských novin se jasně proti postavil pražský poslanec Boris Šťastný (ODS), který kvůli tomu jednal i s premiérem. Výsledkem tohoto jednání je skutečnost, že VZP budou dál řídit politici. Generálním ředitelem největší zdravotní pojišťovny v zemi se stal Zdeněk Kabátek (ODS) a šéfem Správní rady Petr Nosek (TOP 09).

Bude normálně mluvit

Heger se přesto zdá být poměrně spokojen. „Nerad klasifikuji lidi. Více než to, že je někdo kandidátem ODS, je pro mě jeho práce, kterou jsem za dva roky s ním na ministerstvu poznal. A ta je vynikající. A to jak po stránce kvality, tak iniciativy," chválí Kabátka ministr v rozhovoru pro HN.

Heger Kabátkovi zadal např. úkol připravit protikorupční plán pro fakultní nemocnice. A on toto zadání skutečně splnil, když se stal strůjcem toho, že bude zrušeno výběrové řízení ve fakultní nemocnici, pokud se do něj přihlásí jediný uchazeč.

Technik z Temelína

Nemocnice se mohou od nového ředitele dočkat toho, že s nimi bude zase normálně mluvit a zastaví např. průtahy s vyúčtováním plateb. V některých případech ještě není uzavřen ani rok 2010. Toto lepší zacházení přitom po finanční stránce ale zlepší fungování systému jako celku. Heger také doufá, že Kabátek sáhne ke zveřejnění smluv, na jejichž základě VZP rozděluje peníze mezi jednotlivé nemocnice.

Na závěr je třeba dodat, že Kabátek je původním vzděláním technik a pracoval např. v jaderné elektrárně Temelín. Ve zdravotnických kruzích není příliš známý. Do resortu si ho přivedl exministr Tomáš Julínek (ODS) v roce 2006. Kabátka přitom chválí dodnes. Prý je to schopný člověk.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…