Heger podlehl pacientům, upraví vyhlášku o dostupnosti péče

04.05.2012 11:08

Ministerstvo zdravotnictví vytvoří kompromisní návrh vyhlášky o dojezdech k lékaři, zohlední požadavky rady postižených, odborů a pacientů. Novinářům to po dnešním jednání s ministrem řekl předseda rady postižených Václav Krása. Návrh předali v pátek ministrovi. Náměstek ministra Petr Nosek potvrdil, že ministerstvo zapracuje některé návrhy do nové vyhlášky.

Heger podlehl pacientům, upraví vyhlášku o dostupnosti péče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Ministr Leoš Heger jednal dnes se zástupci rady postižených, zdravotnických odborů a svazu pacientů o navrhovaných dobách dojezdu k lékaři, čekacích lhůtách na operaci, personálním zajištění zdravotnických pracovišť a poplatcích u lékaře.

K lékaři do třiceti minut?

Podle ministerského návrhu by to lidé například k praktickému lékaři měli mít 45 minut. Podle návrhu rady postižených, zdravotnických odborů a svazu pacientů, by to mělo být jen 20 minut. Podle Krásy by ministerstvo mohlo ustoupit na kompromis asi 30 minut, podle Noska může ministerstvo ustoupit jen pět až 10 minut. Zatímco pacienti tvrdí, že kvůli dlouhým dobám se zhorší dostupnost péče, ministerstvo říká, že doby stanovilo tak, aby byly splnitelné i v místech z horší dostupností.

Odboráři a zástupci organizací dnes jednali také o větším zapojení do přípravy zákonů. Ministr jim slíbil, že se stanou řádným připomínkovým místem už ve vnitřním připomínkovém řízení. Svaz pacientů zkritizoval poplatky v nemocnicích, konkrétně to, že není omezena doba jejich placení. Žádá, aby se za pobyt v nemocnici platilo maximálně 30 dní v roce. Nosek k tomu uvedl, že ministerstvo vyčká na rozhodnutí Ústavního soudu o poplatcích a pak případně tento podnět bude řešit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…