Heger vymění ve VZP Horáka i Šnajdra, dosadí si svoje lidi

23.11.2012 16:17

Pondělní jednání nově obsazené správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) zřejmě vyústí v odvolání ředitele pojišťovny Pavla Horáka. Ve hře je i výměna šéfa správní rady VZP, kterým je nyní bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr. ČTK o tom informovalo několik zdrojů obeznámených s děním kolem pojišťovny.

Heger vymění ve VZP Horáka i Šnajdra, dosadí si svoje lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Jedním z kandidátů na nového šéfa VZP je podle informací ČTK vrchní ředitel přímo řízených organizací ministerstva zdravotnictví Zdeněk Kabátek. Spekuluje se ale také o exministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS) či náměstku ministra zdravotnictví Ferdinandu Polákovi (ODS). Šnajdra by v čele správní rady VZP mohl nahradit jeden z náměstků ministra zdravotnictví Petr Nosek či Marek Ženíšek (TOP 09). Kandidátem na nového šéfa rady je podle informací ČTK i poslanec působící ve zdravotním výboru Jiří Skalický (za TOP 09).

Vláda před týdnem odvolala sedm členů správní rady VZP za stát a deset jich jmenovala, z nich tři už ve správní radě byli. Šéf správní rady Šnajdr (ODS) zůstal, protože jeho jmenovala Sněmovna. Změnil se ale poměr sil ve správní radě. Ministerstvo zdravotnictví vedené Leošem Hegerem (TOP 09) vytýká Horákovi, že se pod jeho vedením VZP propadá do dluhů. Oponenti ve správní radě ale tvrdí, že za finanční potíže může ministerstvo, které nutí svými vyhláškami platit VZP za péči více, než na kolik má.

Šnajdr patřil mezi trojici středočeských poslanců, kteří se v minulých měsících pustili do střetu s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a kvůli svému odporu k vládnímu daňovému balíčku nakonec odešli ze Sněmovny. Lídři ODS ale dávali najevo, že je strana po tom, co ustoupili, "neodepíše". Nového ředitele VZP volí správní rada VZP nadpoloviční většinou hlasů. Rada může také odvolat svého předsedu a vybrat ze svých řad nového šéfa rady.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…