Heger zvažuje spoluúčast i u drahých léků

04.02.2012 16:42

Když si pacient zaplatí nejlevnější léky sám, bude mít zdravotnictví peníze na léčbu nákladných chorob. To pro ministra zdravotnictví Leoše Hegera platilo před nějakou dobou. Dnes ovšem přiznává, že zvažuje také spoluúčast u dražších léků.

Heger zvažuje spoluúčast i u drahých léků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

"Je ale pravda, že u dalších vzácných chorob jako jsou metabolické poruchy, kde se nové léky teprve objevují, se bude zvažovat a dělat kalkulace," přiznal Heger v rozhovoru pro časopis Týden. "Léky na vzácné choroby jsou velmi drahé. Stojí astronomické částky jako pět, deset či patnáct milionů korun ročně. A přínos není vždy jistý. Bude se muset vzít v úvahu, jak drahý je lék a pro kolik je lidí."

Zvažovat prý bude samozřejmě i etickou stránku věci. "Pokud člověk neužívá žádné léky, nastřádají se mu v mozku látky a zdegeneruje mu nervová soustava. Ten člověk pak zemře. Nové léky pomáhají těmto lidem přežívat. Celé to bude celospolečenská záležitost, kam až můžeme jít a kde můžeme šetřit. Jednoznačná odpověď na to není, alespoň medicína ji určitě nemá."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …