Hegerova reforma: Interrupci budou moci podstoupit i cizinky

03.05.2011 17:42

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) předložil návrh reformy, která umožňuje podstoupit umělé ukončení těhotenství i ženám, které nemají české státní občanství, ale v Čeké republice jsou přihlášeny k trvalému pobytu a také pro ženám z členských zemí EU.

Hegerova reforma: Interrupci budou moci podstoupit i cizinky

Potraty jsou v České republice legální od roku 1986, ale zatím jen pro Češky. Autorům reformy se nelíbí odlišný přístup k cizinkám, které přestože žijí na území našeho státu, nemohou zatím tento zákrok podstoupit.

 "Legalizace umělého ukončení těhotenství byla provedena nejen ve většině zemí s totalitním režimem, ale i v demokratických zemích západní Evropy," říkají.

O změnu se neúspěšně pokoušel i bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Vysloužil si ostrou kritiku lidoveckých poslanců, kteří reformu dlouhodobě odmítají. Považují ji za zelenou potratové turistice. Odborníci však upozorňují, že ženy z EU mají na zákrok právo a v případě odmítnutí ze strany ČR by mohla hrozit žaloba od Evropské komise.

Předloženou normu o specifických zdravotních službách z Hegerovy reformy doplňují ještě zákony o zdravotních službách a o záchranné službě. První z dvojice má posílit práva a postavení pacientů. Místo zdravotní péče by měli dostávat zdravotní službu. Předem by měli také vědět třeba i to, co si budou muset sami doplatit. Druhý zákon stanovuje, že záchranná služba má dorazit do 20 minut.

Čtete také:
Heger kuje plán na neprůhledné firmy. Prý už se opravdu zlobí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mad

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…