Hegerovo ministerstvo se čílí na Ordinaci v růžové zahradě z TV Nova

19.02.2013 9:24

Nejsledovanější český televizní seriál Ordinace v růžové zahradě má problém. Důvodem je odvysílaná scéna, ve které pacientka požádá lékařku o levnější variantu léku. Ta ji ovšem poučí, že levnější verze neexistuje, a tak jí nabídne, že lék objedná do ordinace a dá ho pacientce k úhradě až ve chvíli, kdy bude mít peníze. Ministerstvu zdravotnictví se to ale nelíbí, scéna jde prý proti zákonu.

Hegerovo ministerstvo se čílí na Ordinaci v růžové zahradě z TV Nova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotnický materiál

Resortu se scéna nelíbí hned z několika důvodů. „Tento způsob výdeje není v souladu se zákonem o léčivech,“ ohradili se lidé z ministerstva. Lékař podle ministerstva nemůže nabídnout pacientovi nejvhodnější lék z široké nabídky. Resort rovněž dodává, že lékaři, kteří se takového protiprávního jednání dopouštějí, svým pacientům prokazatelně předepisují a vydávají pouze léčivé přípravky, které mají u sebe v ordinaci.

Seriál je fiknce, brání se televize

Lékař tak nemá možnost nabídnout levnější kopie originálního přípravku. „Tímto způsobem je pacient omezen jak ve výběru nejvhodnějšího léčivého přípravku ze stránky odborné, tak ze stránky finanční,“ cituje ministerstvo server lidovky.cz.

Nova se ale hájí. „Seriál je fikce, nemusí odpovídat skutečnosti,“ cituje Právo Marii Fianovou z tiskového oddělení televize. Fianová tvrdí, že scénář je primárně tvořen tak, aby vykresloval jednotlivé postavy, jejich vlastnosti a charakter. V takovém případě pak může zobrazovat situace, které nejsou v souladu s realitou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…