Hejtman Čunek: V ČSSD je hodně nezdravého. Raději bych vládl s Babišem

22.01.2017 18:54

Raději by šel s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) než s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou. Řeč je o zlínském hejtmanovi Jiřím Čunkovi (KDU-ČSL), který poskytl rozhovor Týdnu.

Hejtman Čunek: V ČSSD je hodně nezdravého. Raději bych vládl s Babišem
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Senátor Jiří Čunek v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

Čunek v něm mimo jiné také uvedl, že nevylučuje svou kandidaturu do čela KDU-ČSL. Následně by tak mohl vést do sněmovních voleb blok lidovců se Starosty a nezávislými. Jak pak dodal, po volbách by prý raději odmítl sociální demokraty a vládl právě s Andrejem Babišem.

„V ČSSD je toho hodně nezdravého. Není to strana jako komunistická, se kterou nemůžeme jít vůbec, ale rozhodně bych je nijak neupřednostňoval. Můj názor na Andreje Babiše je odlišný i od některých mých stranických kolegů. Podle mě jsou totiž liché a zbytečné obavy, že Andrej Babiš přišel do politiky, aby získal veškerou moc. Je to nepochopení toho, jak to ve vládě chodí. Vždyť premiér může být hlídaný, kontrolovaný. Může být i slabý, nakonec podívejme se na dnešní vládu. O panu premiéru Sobotkovi asi nikdo neřekne, že by měl moc si vzít to či ono,“ podotkl.

Původní text ZDE.

Sám Čunek přitom potvrdil, že po vítězství v krajských volbách ve Zlínském kraji slyší hlasy, aby na post šéfa kandidoval. „Ale to už jsem slyšel v minulosti. V každé straně je dnes personální nouze. Kdyby Andrej Babiš nezaujal tolik jako ve své době Václav Klaus, kdo by dnes volil hnutí ANO? Volí ho jen kvůli Babišovi. Všichni si uvědomují, že je třeba mít na kandidátce volitelné lidi. Já jsem asi jedním z nich,“ poznamenal se slovy, že nyní to však řešit nechce a své rozhodnutí oznamovat nehodlá. „Na to je čas. Nejsem tím, kdo si nemůže dovolit v dubnu říct: Víte co, já kandidovat budu!“ uvedl. Zároveň také dodal, že je přesvědčen, že současná KDU-ČSL má daleko větší potenciál, což ukázaly krajské volby. 

A co ono diskutované spojení se Starosty a nezávislými? „To spojení asi možné je. Pak ale musí nastoupit velmi tvrdá práce na vyhotovení smlouvy a ostatních dokumentů, tak aby bylo vždy jasné, jak se zachováme v různých situacích. Od roku 1990 tady už byla nejrůznějších stranických či volebních složenin spousta, takže se dá díky příkladům z minulosti předpokládat, co také může nastat,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…