Hejtman Franc: Nevěřím, že by se ČSSD mohla ocitnout na okraji politického dění

27.01.2015 9:11

Za hlavní problém krajské samosprávy považuje Lubomír Franc (ČSSD) nedostatek finančních nástrojů, prostřednictvím kterých by bylo možné uplatňovat své kompetence. Vítá tak dohodu krajů s ministrem financí na změnu rozdělení daní. Jakým způsobem ovlivní získané prostředky plánované investice? A co nového kraj připravuje? Vyjádřil se také k blížícímu se sjezdu ČSSD či budoucnosti strany. A nejen k tomu…

Hejtman Franc: Nevěřím, že by se ČSSD mohla ocitnout na okraji politického dění
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Hejtman Lubomír Franc

Pane hejtmane, jak byste ve stručnosti hodnotil uplynulý rok?

Loňský rok byl pro nás úspěšný. Především se konečně podařilo rozhýbat dostavbu dálnice D11. Velkého pokroku bylo dosaženo v přípravách na rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny. Zahájili jsme rekonstrukci Galerie moderního umění, naopak dokončena byla výstavba nového Digitálního planetária nebo oprava Gymnázia J. K. Tyla. 

Je také třeba vyzdvihnout, že Královéhradecký kraj obhájil ve srovnávacím výzkumu Místo pro život svou pozici a stal se tak třetím nejlepším krajem v republice. Co podle Vás stojí za tímto úspěchem a co by se mělo naopak zlepšit, abyste byli ještě lepší?

To, že se Královéhradecký kraj umisťuje v tomto srovnávacím průzkumu opakovaně na předních příčkách, jistě není náhodné. Je to zásluhou všech subjektů, které se starají o uspokojování potřeb obyvatel, a především jejich těsnou spoluprací. Jako příklad mohu uvést těsné vztahy se složkami Integrovaného záchranného systému, za jehož fungování odpovídám. Snažíme se vycházet vstříc jejich potřebám a zcela nad rámec vlastních povinností neváháme spolufinancovat projekty zvyšující bezpečnost v kraji. Neméně důležité jsou projekty, které přitahují zahraniční investice. Snažíme se také maximálně využívat možnosti, jež nám dávají evropské i národní dotační tituly. Věci jako bezpečnost, ekonomická perspektiva či úroveň vzdělání jsou právě ta hlediska, která nás pozvedají na vyšší příčky. Vždy je ale co zlepšovat.

Jaké jsou Vaše hlavní plány pro letošní rok?

Naše dlouhodobé priority jsou jasné: dostavba a modernizace Oblastní nemocnice Náchod a dostavba dálnice D11, na kterou naváže silnice R11. Věřím, že v tomto roce se dočkáme dalších výrazných posunů v obou projektech. Chceme také zajistit více prostředků na opravu silnic nižších tříd.

Problém kraje je špatná dopravní infrastruktura. Loni se sice začalo s dokončením dálnice do Hradce Králové, kdy by ale podle Vás mohla být dostavěna až k polským hranicím?

V tomto ohledu nezáleží pouze na kraji, protože hlavní role patří státu. Královéhradecký kraj je připraven v těchto otázkách nadále úzce spolupracovat. Úsek do Jaroměře by se mohl začít stavět koncem roku 2016.

Předpokládám, že také víte přislíbené navýšení financí na opravy silnic druhé a třetí třídy. Prozradíte nám ale, jaké konkrétní investice plánujete? Co je nejvíce potřeba?

Pro zajištění dotací je rozhodující kvalitní projektová příprava. V tomto směru jsme velice aktivní. Konkrétní lokality bych ale nezmiňoval, protože problematických míst je celá řada. V případě Královéhradeckého kraje by mělo navýšení dělat 300 milionů korun.

Jeden z Vašich stěžejních úkolů pro letošní rok a zároveň i Vaše osobní priorita je dlouho plánová rekonstrukce náchodské nemocnice. Kdy by se s ní mělo začít? Eventuálně, co rekonstrukci nyní brání?

Rekonstrukci nic nebrání, finanční prostředky na ni již máme připravené. Jde o to, že ten proces je administrativně náročný a je nezbytné dodržet všechny zákonné lhůty. Zahájení rekonstrukce je naplánováno na konec tohoto roku.

Prvního ledna uplynulo patnáct let od vzniku krajů. Jste Vy sám zastáncem jejich vzniku? Proč?

Odpovídám přirozeně ano. Díky decentralizaci moci je možné lépe reflektovat potřeby jednotlivých regionů, které mají rozdílnou sociálně-ekonomickou strukturu a musí čelit různým problémům.

Jste nyní spokojen s rozsahem pravomocí, které jako hejtman máte nebo byste uvítal jejich posílení? A pokud ano, v jakém směru?

Problémem nejsou kompetence. Horší je nedostatek finančních nástrojů, prostřednictvím kterých je možné tyto kompetence uplatňovat. To je nejlépe vidět právě na stavu silnic druhých a třetích tříd. K jejich údržbě máme sice kompetence, ne však dostatečné zdroje.

Ptala jsem se i proto, že ministr financí by chtěl nejen zrevidovat kompetence krajů, ale slibuje také, že by měly stoupnout příjmy krajů z daní zpět na úroveň před rokem 2011. Co Vy na to? Máte představu, co byste s penězi navíc udělali?

Je to rozhodně krok správným směrem. Roční rozpočet Královéhradeckého kraje by se díky němu měl navýšit o 250 milionů korun. Tyto prostředky bychom chtěli přednostně použít na již zmiňovanou obnovu dopravní infrastruktury.

Již v březnu se uskuteční volení sjezd ČSSD, pro který má zatím nejvíce nominací Sobotka a Chovanec. Prozradíte nám Vaše favority? A jak byste nyní hodnotil Bohuslava Sobotku jako premiéra a předsedu?

Výsledky dosavadní práce premiéra Bohuslava Sobotky a jeho vlády jsou v naší společnosti jasně patrné, proto jej budu volit předsedou strany. Za velice důležité pokládám, že se lidem vrací optimismus z dalšího vývoje. Je jasné, že se vše nedá změnit ze dne na den, ale ty slibované změny k lepšímu už začaly.

Miloš Zeman, který shodou okolností na sjezd nebyl pozván, se nedávno nechal slyšet, že je ČSSD bez sebereflexe odsouzena k ustupování na okraj politického dění. Souhlasíte? A co se musí stát, aby k tomu nedošlo?

ČSSD je dlouhodobě stabilní stranou s masivní základnou a nejdelší historií ze všech politických subjektů. Je přirozené, že se v životě střídají úspěchy s neúspěchy, ale nevěřím, že by se strana skutečně někdy ocitla na okraji politického dění. Vždy jsem byl zastáncem dialogu, bez kterého by nebylo možné se poučit z vlastních chyb. Souhlasím s tím, že sebereflexe je hodně důležitá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…