Hejtman Grolich: Je možné zavést pracovní povinnost

25.06.2021 10:01

Zatímco u zemětřesení rozlišujeme deset stupňů síly otřesů, v případě tornád odlišujeme celkem 6 stupňů. Podle meteorologů se v noci na dnešek jižní Moravou prohnalo tornádo třetího, možná až čtvrtého stupně. Tornádo napáchalo na Hodonínsku a Břeclavsku obrovské materiální škody a bohužel také zabíjelo. Lidovecký hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich má plné ruce práce.

Hejtman Grolich: Je možné zavést pracovní povinnost
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Hejtman Jihomoravského kraje ještě včera večer svolal jednání krizového štábu kraje a začal řešit situaci vyvolanou přírodní katastrofou, kterou kraj dlouho nepamatuje. Grolich vyhlásil pro Břeclavsko a Hodonínsko stav nebezpečí a dnes ráno před kamerami oznámil, že bude muset být vyhlášen na více než 30 dní.

„My jsme vyhlásili stav nebezpečí pro Břeclav a Hodonín. Udělali jsme to v tomto širším území, abychom měli možnost některé věci, jako třeba pracovní povinnost. Doufám, že to nebude potřeba, ale pro jistotu jsme připraveni," uvedl Grolich na kameru ČT.  

„Ti lidé přišli o domov a to se nedá vyřešit za jeden den. To se bude řešit týdny, možná měsíce. Pro část těchto lidí bude podle hejtmana třeba zajistit dlouhodobější ubytování. Grolich to chce řešit s hasiči. „Na tuto situaci nikdo není připraven, ani ti nejostřílenější hasiči, největší borci toto nezažili, ale musím smeknout, jak to zvládli. Je to i trochu chaos, ale tady přišly stovky lidí o střechu nad hlavou,“ pokračoval.

Kraj poskytuje lidem postiženým tornádem psychologickou pomoc. Hejtman chce do kraje dostat také více odborníků pro statiku, kteří mají říct, které domy na Hodonínsku a Břeclavsku půjde zachránit a které jsou poškozené natolik, že půjdou k zemi.

„Řešíme další strategické věci, až se budou bourat ty domy, tak toho je tolik, že to nepojme normální skládka. Musíme přichystat obrovskou deponii, kam se toto všechno bude navážet. Samozřejmě mezitím budeme řešit ještě zásobování energiemi, pitnou vodou a podobně, protože ne všechny obce to teď mají zajištěné. Ale zatím to mají pod kontrolou hasiči. Jsou poměrně zvyklí řešit tyto situace, ale je to opravdu velký rozsah,“ uvedl také před kamerami.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…