Hejtman Hašek: Věřím, že mě církve morálně nezklamou

15.01.2015 20:06

Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) byl hostem čtvrtečního Interview ČT24. Hned v úvodu došlo na téma vyrovnání státu s církvemi, kterého se hejtmani chopili. Hašek v této souvislosti připomněl, že kraje vyplatily církvím miliardy. Na přetřes přišly i sociální služby. Hejtman je přesvědčen, že kraje budou lépe vědět, jak peníze na ně rozdělovat.

Hejtman Hašek: Věřím, že mě církve morálně nezklamou
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

"Zdá se, že se Poslanecká sněmovna znovu nechopí tématu církevních restitucí. A my jsme spočítali, že kraje vyplatily církvím na projekty celorepublikově na tři miliardy korun, což není malá částka - a my se chceme teď bavit o tom, jak to bude dál po vypořádání tzv. církevních restitucí. Chceme položit na stůl otázku financování hospicové péče," prozradil Hašek.

My se budeme o lidi starat i bez církví, slibuje Hašek

V minulosti kraje financovaly i opravy církevních staveb - a bude třeba vyjasnit, jak to bude dál. K tomu má podle Haška posloužit série schůzek mezi kraji a Českou biskupskou konferencí, které brzy započnou. Dojde prý také na otázku, zda se budou církve v budoucnu podílet na financování domácí hospicové péče v regionech. Konkrétně Jihomoravský kraj počítá s tím, že v tomto roce kraj hospic zavede a vyčlení na něj peníze. Pokud by se k tomu církve nepřidaly, bylo by to pro Haška morální zklamání. "Jihomoravský kraj je ale rozhodnut pomáhat lidem formou domácí hospicové péče bez ohledu na to, zda do toho půjde jediná koruna ze strany církví," ujistil.

Z Haškových úst také jasně zaznělo, že případná spoluúčast na tomto projektu je zcela dobrovolná a kraje je nemohou k ničemu nutit.Nelze navíc vyloučit, že mezi kraji a církvemi mohou v budoucnu probíhat i soudní spory kvůli nedokonalostem v zákonu o církevních restitucích. Tyto nedokonalosti Hašek jednoznačně přičítá na vrub pravicové vlády.  

Kraje prý budou lépe vědět, jak rozdělovat peníze

Ve studiu došlo také na otázku financování sociálních služeb. Od prvního ledna 2015 totiž tato agenda připadá na bedra krajů a Hašek je přesvědčen, že to zvládnou. "Já jsem rád, že ji mají kraje, protože ty mnohem lépe dohlédnou na konkrétní místa. Jsem přesvědčen, že decentralizace je dobrou cestou pro Českou republiku, neboť i Evropa je Evropou regionů," uvedl Hašek. Obratem také ujišťoval, že financování sociálních služeb nebude použito jako "klacek" na žadatele.

Kraje mají také připraveny projekty na opravu silnic druhých a třetích tříd, přičemž v tuto chvíli vláda podala krajům pomocnou ruku, což Hašek vnímá jako dobrý výchozí bod pro strategickou dohodu v této oblasti.

V závěru došlo i na pořádání Velké ceny na Masarykově okruhu. Když se zde závod koná, diváci prý v kraji utratí asi miliardu korun, z čehož jsou řádně odváděny daně a jiné částky. "Prokazatelně ta akce přináší stovky milionů do státního rozpočtu," zdůraznil.

Nakonec zopakoval, že na nadcházejícím jarním sjezdu ČSSD nebude kandidovat do vedení strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…