Hejtman Hašek k uprchlíkům: Maďaři neudělali nic jiného než Polsko a Slovensko na svých hranicích s Ukrajinou

18.09.2015 12:51

Rada Asociace krajů ČR, která se sešla v Karlovarském kraji, se dnes zabývala také migrační krizí. O výsledcích informoval následně na tiskové konferenci šéf asociace a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Hejtman Hašek k uprchlíkům: Maďaři neudělali nic jiného než Polsko a Slovensko na svých hranicích s Ukrajinou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„Asociace krajů ČR plně podporuje vládu ČR v jejím stanovisku k otázce migrace, a to včetně závazků ČR. Plně podporujeme vládu v tom, když odmítá kvóty,“ uvedl předseda Asociace krajů ČR. Podle něj totiž nejsou kvóty řešením problému, neboť Česká republika není pro uprchlíky vysněným rájem. „Tím jsou jiné státy Evropské unie,“ dodal.

„V ČR požádalo o azyl necelých tisíc lidí. Polovina z nich jsou Ukrajinci, Syřanů bylo pouze 70,“ uvedl s tím, že ČR dodržuje mezinárodní právo. „V případě, že naše hranice překračuje nelegální migrant, je policií zadržen a postupuje se dle zákona. ČR nerezignovala na to, aby právo platilo, aby bylo vymáháno a aby jeho porušení bylo také trestáno,“ dodal.

Podle jeho slov si Česká republika uvědomuje humanitární rozměr migrační krize. „Nejsme ostrůvkem, který by se měl zabetonovat, opevnit. Ale měli bychom dbát na naše reálné možnosti,“ řekl. Zastal se také Maďarů. „Maďaři neudělali nic jiného než například Poláci na hranicích s Ukrajinou, Slováci na hranicích s Ukrajinou, kde stojí ploty, kde stojí elektronické detektory, kamerové systémy a je takto standardním způsobem hlídána schengenská hranice. Je mi líto, že Schengen nefunguje v Řecku a Itálii,“ podotkl. Podle něj úlohu řeckých a italských policistů převzali na sebe čeští policisté. Jim za jejich práci poděkoval. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…