Hejtman Novák: Jde o účelový útok na ČSSD a v některých případech i na mě

11.07.2014 10:48

Za jakým účelem vedl Miroslav Novák (ČSSD) několik tisíc hovorů se stíhaným podnikatelem Martinem Dědicem? Jaký dopad bude mít podle něj kauza na preference ČSSD v blížících se volbách? A jak ovlivnila kauza samotné fungování magistrátu? Nejen na to se ptala naše redakce. Řeč byla také o dotaci, kterou podpořil na výstavbu luxusního sporthotelu u penzionu jeho předchůdce a neopomněli jsme ani téma nezaměstnanosti a s tím spojené problémy, jež sužují obyvatele kraje.

Hejtman Novák: Jde o účelový útok na ČSSD a v některých případech i na mě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák

Údajně jste vedl několik tisíc hovorů a SMS zpráv se stíhaným podnikatelem Martinem Dědicem. Vyjádříte se k případu? Proč, za jakým účelem, jste si s ním tak často posílal SMS?
 
S Martinem Dědicem se známe léta. S jeho bratrem jsem chodil na základní škole do stejné třídy, i naše manželky spolu chodily na stejnou školu. Společně jsme hrávali tenis a potkávali se při amatérských tenisových turnajích. Pokud jde o telefonní kontakt, není na něm nic divného, i když – ve chvíli, kdy jsem se z tisku dozvěděl výsledný počet našich SMS zpráv, samotného mě to překvapilo. Pak jsem si ovšem uvědomil, že jsem třeba večer seděl u televize, díval se na tenis a během něj si s Martinem Dědicem psal zprávy, ve kterých jsme komentovali daný zápas a hecovali se, kdo z nás by to zahrál lépe. V takových situacích za večer napíšete i desítky esemesek...
 
 
ČSSD získala v loňských volbách nejvíce hlasů (početně i procentně) právě v severomoravském regionu. Neobáváte se, že nyní může kauza v regionu negativně ovlivnit preference ČSSD před nadcházejícími volbami? 
 
Já o této kauze čerpám informace z veřejných zdrojů a nelíbí se mi, že do ní některá média cíleně zapojují vybrané lidi. Domnívám se, že jde o účelový útok na sociální demokracii, a v některých případech i na mě. Pokud by se v budoucnu prokázala trestněprávní odpovědnost některých z lidí, kteří jsou v médiích s kauzou spojováni, určitě by to preference strany ohrozilo, neboť politika je věc důvěry. Nicméně média zde sehrála nezanedbatelnou roli: Pokud někoho veřejně očerníte, byť je nevinný, část důvěry ztratí, neboť lidé si spíš zapamatují negativní informace. Prozaické vysvětlení už je poté tolik nezajímá… Já sice ctím presumpci neviny, ale v případě veřejného mínění tomu tak být nemusí. Takže - určitý vliv to mít pravděpodobně bude.
 
Jak podotýkají LN, jež s kauzou přišly, patříte mezi klíčové spojence šéfa strany a premiéra Bohuslava Sobotky. V souvislosti s poklesem preferencí se ale hodně spekuluje o jeho nahrazení. Co vy na to?
 
Jak údajně řekl americký ekonom a investor Benjamin Graham: Spekulace se stává smrtelná v tom okamžiku, kdy ji začnete brát vážně. Takže pro mne jsou tyto spekulace jen pouhými spekulacemi…
 
 
Kvůli kauze vás vyzvala opoziční ODS také k rezignaci. Jaká atmosféra tak na magistrátu panuje?
 
Opoziční ODS sice mé odvolání avizovala, ale na zasedání krajského zastupitelstva Moravskoslezského kraje k ničemu takovému nedošlo. Vzhledem k tomu, že kauza nemá s činností krajského úřadu nic společného, neovlivnila nijak ani jeho atmosféru. 
 
Začalo léto a prázdniny. Jaké akce vás v nejbližších dnech čekají?
 
Teď mě čeká krátká dovolená, kterou budu trávit se svou rodinou. Těším se na festival Colours of Ostrava, který oslovuje všechny generace, hudební laiky i fajnšmekry a je významnou kulturní událostí, jež výrazně mění tvář Ostravy a ukazuje, že Ostrava není „černý“ zbytek republiky, ale „barevné“ inspirativní místo, kde to žije a které stojí za to navštívit. Ve stejnou dobu se bude konat v Trojhalí Karolina čtvrtý ročník kulinářské soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko, který Moravskoslezský kraj pořádá. Jedním z jeho vrcholů bude gastrofestival, na němž návštěvníci mohou okusit, jak šmakují kulinářské speciality, dobře se najíst, napít a také se pobavit. 
 
 
Před nástupem do funkce jste sliboval, že budete otevřenější než váš předchůdce Jaroslav Palas. Jak konkrétně se tak pod vaším vedením změnil chod úřadu? Domníváte se, že je nyní směrem k občanům maximálně otevřený a transparentní, nebo máte ještě nějaké resty?
 
Sice je vždy co zlepšovat, ale myslím, že jdeme dobrým směrem. Svědčí o tom i řada ohodnocení, které kraj za svoje „služby“ loni obdržel. Například Ministerstvo vnitra České republiky ocenilo Moravskoslezský kraj a jeho úřad za kvalitu a inovaci ve veřejné správě v roce 2013, dva bronzové stupně ceny získal kraj a krajský úřad za zavedení systému environmentálního řízení a auditu (EMAS) a za rozvoj komunikace s veřejností. Organizujeme například Fóra udržitelného rozvoje, na kterých se političtí představitelé kraje a zaměstnanci krajského úřadu setkávají a diskutují s občany. Významným počinem bylo přijetí Deklarace Zdravého Moravskoslezského kraje krajskými zastupiteli a zároveň vstup kraje do Národní sítě Zdravých měst. Domnívám se, že Krajský úřad Moravskoslezského kraje plní na skutečně vysoké úrovni své hlavní poslání, tedy poskytování kvalitní služby veřejnosti, zajišťování servisu a dalších podmínek pro práci samosprávy a realizuje výkon přenesené působnosti.
 
Jaroslava Palase jste nahradil v roce 2012 ve funkci kvůli nejasnostem ohledně jeho finanční situace. Nyní se ale ukázalo, že jste byl jedním z devíti členů výboru regionální rady, která v roce 2012 poslala bezmála 20 milionů v eurodotaci na výstavbu luxusního sporthotelu u penzionu vašeho předchůdce. Proč jste tak učinil, jste již vysvětloval a chybu si nepřipouštíte, protože to byl dle vašich slov jen jeden z projektů, jenž byl doporučen nezávislými hodnotiteli, kteří pracují pro úřad regionální rady.  Přijde vám ale v pořádku, že jako nejvyšší představitel schvalujete něco na základě anonymního doporučení? 
 
Jistě. Vždyť v tom právě spočívá princip tohoto protikorupčního pravidla. Anonymita je podmínkou, aby členové výboru regionální rady nemohli ovlivňovat hodnocení, jež provádějí nezávislí hodnotitelé, kteří nejsou zaměstnanci úřadu.
 
 
S Moravskoslezským krajem je úzce spjata vysoká nezaměstnanost, o níž jsme spolu již hovořili.  Jak aktuálním problémem je ale otázka bezpečnosti a problémů s nepřizpůsobivými, jež s nezaměstnaností bývají úzce spjaty? A především, jak se problémům snažíte předcházet?
 
Z aktuálních statistik vyplývá, že se Moravskoslezský kraj stále potýká s vysokým počtem nezaměstnaných v některých oblastech regionu, s čímž souvisí mimo jiné také nárůst počtu osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených. Moravskoslezský kraj proto v rámci preventivní politiky podporuje celou řadu aktivit směřujících k řešení problematiky osob ohrožených sociálním vyloučením. Každým rokem vyhlašujeme několik krajských dotačních programů, které jsou zaměřeny na realizaci aktivit v oblasti prevence kriminality a protidrogové prevence a na podporu komunitní práce s osobami žijícími v podmínkách sociálního vyloučení, nebo na ty, kteří jsou sociálním vyloučením ohroženi. Další dotační programy kraje se zaměřují na poskytovatele sociálních služeb, kteří zajišťují služby sociální prevence. Důležitou oblastí podpory je realizace individuálních projektů, které jsou financovány z Evropského sociálního fondu v rámci operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanosti. Moravskoslezský kraj také realizuje od roku 2013 projekty z oblasti prevence kriminality, k jejichž zajištění využívá možnost čerpání finančních prostředků z dotačního programu Ministerstva vnitra.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…