Hejtman Šlajs: Financování zdravotnictví je třeba řešit systémově

09.07.2014 10:09

Z pozice náměstka hejtmana nahradil Václav Šlajs (ČSSD) v lednu v čele kraje Milana Chovance. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, jsme zavzpomínali nejen na protesty, které jeho zvolení doprovázely, a ohlédli jsme se za jeho prvním půlrokem ve funkci. Svěřil nám ale i své plány do budoucna a řeč byla také o problémech, které kraj řeší v souvislosti s financováním zdravotnictví. Neopomněli jsme ani téma vnitrostranického referenda ČSSD a nejen to.

Hejtman Šlajs: Financování zdravotnictví je třeba řešit systémově
Foto: Archiv Václava Šlajse
Popisek: Václav Šlajs

V lednu jste nahradil v čele kraje Milana Chovance. Proti vašemu zvolení se kromě opozice postavilo přímo na jednání zastupitelstva i několik desítek demonstrantů, kterým vadila vaše minulost. Jaká aktuálně panuje na úřadě atmosféra? Pociťujete nějaké negativní signály ze strany opozice či občanů? Má to nějaký negativní vliv na chod úřadu?

Protesty byly uměle vyvolané a mojí volbou hejtmanem skončily. Za půl roku jsem nezaznamenal žádné další protesty a na úřadě panuje dělná pracovní atmosféra.

V čem by podle vás nyní mohl Milan Chovanec jako poslanec a ministr kraji nejvíce pomoci?

Pan ministr Chovanec je velmi schopný politik a sám ví, jak kraji případně pomoci. Především ale musí pomoci České republice a řešit aktuální problémy rezortu. A není jich málo. Jsem přesvědčený, že si vede velmi dobře.

Ač jste se stal hejtmanem z pozice jeho náměstka a práci asi dobře znáte, je něco, co vás při nástupu do funkce překvapilo, kladně nebo i záporně?

Nic zásadního mě nepřekvapilo. Jen cítím větší odpovědnost. Funkce hejtmana je vážená a snažím se ji co nejlépe vykonávat.

Předpokládám, že budete chtít také především pokračovat v započaté práci. Co je ale vaší osobní prioritou pro první rok v čele úřadu?

Pokračovat v práci mých předchůdců. Plzeňský kraj má vzhledem ke své geografické poloze velmi dobré sociálně-ekonomické výsledky. Máme výkonnou ekonomiku, nízkou nezaměstnanost, dobré životní prostředí, nízkou kriminalitu. Jsme jediný nezadlužený kraj. Tento trend chci udržet a vylepšovat život lidí v kraji.

Kraj řeší problémy s financováním zdravotnictví. Podařilo se vám již nalézt řešení? A jak v tomto směru vnímáte rušení poplatků ve zdravotnictví. Není to chybou?

Vzhledem k ekonomické recesi a poklesu plateb od zdravotních pojišťoven se naše nemocnice dostaly do finančních problémů. Náš stát v porovnání se sousedy dává na zdravotnictví výrazně méně financí. Poplatky toto neřeší. Financování zdravotnictví je třeba řešit systémově. I vedení kraje přijalo řadu opatření ke snížení ztráty našich nemocnic a v letošním roce se hospodaření výrazně zlepšilo.

V minulosti jste byl dvakrát poslancem Parlamentu ČR za Plzeňský kraj. Jak na atmosféru, která zde panovala, vzpomínáte? Obohatila vás něčím práce ve sněmovně?

Já jsem muž činu. Mně nevyhovovalo dlouhé řečnění v Parlamentu. Co lze říci za tři minuty, tak řada poslanců tam mluví deset či dvacet minut. Práce na kraji je akčnější a vidím i výsledky své práce. Mohu daleko rychleji ovlivňovat život lidí k lepšímu.

Na mandát poslance jste po kritice související s počtem zastávaných funkcí sám rezignoval. I přes doporučení strany dva z hejtmanů, kteří jsou zároveň poslanci, na své mandáty ale nerezignovali. Co vy na to?

Moje rezignace na poslanecký mandát byla dlouhodobě plánována. V Plzeňském kraji jsme přijali etický kodex, který nedovoluje kumulovat funkce. Je zajímavé, že mě kritizovali lidé, kteří v minulosti sami funkce kumulovali. Já sám zastávám názor dělat jednu funkci a plně se jí věnovat.

Otázkou kumulace funkcí by se mělo zabývat také vnitrostranické referendum ČSSD. Jste vy osobně jeho zastáncem?

Cílem vnitrostranického referenda je aktivizovat stranu. Je třeba znát názor řadových členů. Osobně jsem zastáncem široké vnitrostranické demokracie.

Plzeň se pyšní titulem Evropské hlavní město kultury 2015“. Co to znamená pro kraj?

Pro město Plzeň, ale i Plzeňský kraj je to velká pocta a výzva. Plzeňský kraj se snaží Plzni dle možností pomáhat. Na příští rok se velmi těším. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…