Hejtmani chtějí po státu dorovnání výpadku příjmů nemocnic

21.03.2014 11:26

Asociace krajů ČR dnes vyzvala vládu, aby v pondělí schválila balíček ke stabilizaci zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce nemocnicím dorovnat výpadek příjmů za zrušené poplatky zvýšením odvodů státu do zdravotního pojištění za děti, nezaměstnané či důchodce.

Hejtmani chtějí po státu dorovnání výpadku příjmů nemocnic
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Michal Hašek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se už dříve nechal slyšet, že státní peníze uvolní, pokud rezort začne šetřit a toky peněz zprůhlední.

„Chceme tedy požádat ministra financí Andreje Babiše, aby on i jeho ministři v rámci jednání vlády příští týden podpořili materiál ke stabilizaci českého zdravotnictví, protože věříme, že jako součást koaliční vlády také on má zájem na tom, aby veřejné zdravotnictví fungovalo," řekl šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Výpadek z příjmů za poplatky za pobyt v nemocnici činí letos asi dvě miliardy korun. Ministr zdravotnictví jej chce dorovnat zvýšením odvodů za státní pojištěnce ze 780 na 845 korun. Pokud by se od pololetí odvod státu zvýšil o 65 korun, za šest měsíců to přinese 2,1 miliardy korun. Pojišťovny by je musely rozdělit nemocnicím, uložil by jim to zákon.

Podle hejtmanů již krajské nemocnice udělaly vše, aby šetřily, a nedorovnání výpadků by mohlo vést k omezení zdravotnických nákupů a podle hejtmana z Vysočiny Jiřího Běhounka dokonce ke zmenšování porcí jídla v nemocnicích.

Babiš dnes ČTK řekl, že na vládě podpoří navrhované řešení výpadku příjmů pro letošní rok. Do příštích let chce ale systémové řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…