Herman ještě ke kauze Brady: Informovat Kanaďany nebylo potřeba, pokud vím

23.11.2016 11:14

Ministr kultury Daniel Herman patří k nejaktivnějším politikům v odpovědích na dotazy čtenářů ParlamentníchListů.cz na svém profilu. Dostalo se mu za to od čtenářů pochvaly, ovšem většina dotazů, kterým musel čelit, se stále týkala kauzy vyznamenání pro jeho strýce, které nakonec nebylo uděleno. Herman trvá na tom, že ze zlé vůle prezidentské kanceláře.

Herman ještě ke kauze Brady: Informovat Kanaďany nebylo potřeba, pokud vím
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Brady s ministrem kultury Danielem Hermanem

První z tazatelů žádal ministra kultury, aby coby bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů rozebral, jaký měl Hitler a jeho Třetí říše vztah k Tibetu a režimu dalajlámů, kteří tam tehdy vládli. Čtenář sám prý slyšel, že se jednalo o velmi kladný vztah. Ministr jej ovšem zklamal, o tomto historickém období Tibetu prý žádné informace nemá.

Další ze čtenářů se vrací k neudělenému vyznamenání pro Hermanova strýce Jiřího Bradyho. Podle něj nemohlo být uděleno, protože nebyla informována vláda Kanady, kde je pan Brady občanem. Herman však nesouhlasil. „Pokud je mi známo, žádné takové informování kanadské strany nebylo potřebné, ale blíže proceduru nominací neznám,“ připustil s tím, že na Hradě nikdy nepracoval.

Další čtenář mu místo dotazu pouze sdělil, že si pozorně přečetl na profilu všechny jeho odpovědi a připadají mu krajně nevěrohodné, zejména ty, které se týkaly „kauzy Brady“. Proto prý Hermana ani žádného dalšího lidovce už nebude volit. Herman mu za jeho názor poděkoval.

Jiný čtenář mu vytkl, že v „kauze Brady“ neustále z něčeho obviňuje prezidenta Zemana, aniž by svá tvrzení jakkoliv doložil. „Myslím, že jsem vše doložil dosti jasně. Víc nepotřebuji,“ odpověděl ministr s tím, že jemu samotnému velká většina lidí vyjadřuje důvěru a podporu, a to nejen v osobních rozhovorech, ale třeba i v průzkumech veřejného mínění.

A naposledy ke kauze Brady jinou čtenářku zajímalo, zda si ministr opravdu myslí, že došlo ze strany prezidentské kanceláře ke zneužití práva udělovat vyznamenání. „Nejenže si to myslím, vím to,“ opáčil ministr Herman.

Další čtenář se podivoval nad katastrofální docházkou současných ministrů na poslanecké interpelace. „Jsou skutečně tak zaneprázdnění, jak tvrdí, nebo na všechny jen kašlou?“ zajímalo občana. Ministr kultury ujišťoval, že on se na interpelace chodit snaží, ale za své kolegy mluvit nemůže.

Komunikace s občany se týkal i odlehčený dotaz, ve kterém tazatel obdivoval ministra za to, jak často odpovídá čtenářům na svém profilu, a zajímalo jej, jak se mu to daří, když ostatní politici tolik času nemají. „Na rozdíl ode mne se někteří možná v nočních hodinách věnují příjemnějším věcem,“ odpověděl ministr s úsměvem.

Další čtenář nechápe, proč ze sebe Herman stále dělá hrdinu, který se navzdory zákazu sešel s dalajlámou, když nic takového zakázané neměl, jen se s ním měl sejít neoficiálně, mimo ministerstvo. „Bylo po mně žádáno, abych se s ním nesetkával vůbec. O místě vůbec nebyla řeč,“ odhalil ministr s tím, že historku, že to bylo povolené, ale mělo to být neoficiálně, si někteří vymysleli až dodatečně. Za sebe je prý rád, že mohl Jeho Svatost přijmout důstojně, na místě, které tomu odpovídá.

Další ze čtenářek ministrovi děkovala za to, že mnoha lidem otevřel oči. Je to prý vidět i na tom, jak roste popularita celé lidové strany. Jen ji mrzí, že lidovci nabízejí na kandidátkách málo žen. Ministr jí poděkoval a ubezpečil, že strana se snaží, aby bylo žen co nejvíce, ale koho si z kandidátky vyberou voliči, to moc ovlivnit nemůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…