Herman útočí na právní pořádek své vlastní země, rozčiluje se Grebeníček

31.07.2017 21:21

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) podle poslance KSČM Miroslava Grebeníčka nehájí zájmy ČR, ale v dikci landsmanšaftu útočí na právní pořádek a nepravdivě obviňuje republiku z údajné etnické čistky na Němcích. Grebeníček to napsal v písemné interpelaci na místopředsedu vlády a předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, v níž mu klade otázky ohledně jeho účasti na letošním sudetoněmeckém sjezdu v bavorském Augsburgu, píše ČTK.

Herman útočí na právní pořádek své vlastní země, rozčiluje se Grebeníček
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Miroslav Grebeníček

Grebeníček se v interpelaci ptá kromě jiného na to, zda Bělobrádek na sjezdu korigoval a uvedl na pravou míru Hermanova údajně nepravdivá tvrzení. Herman podle Grebeníčkových slov nepravdivě tvrdí a naznačuje, že v případě československých Němců československý stát jednal bez zkoumání provinění a otázky zachování věrnosti republice.

„Nic jsem nekorigoval, protože ministr kultury Daniel Herman v ničem nelhal,“ napsal Bělobrádek v odpovědi na interpelaci. Herman se loni stal prvním členem české vlády, jenž promluvil na sjezdu sudetských Němců.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Grebeníček již před rokem kvůli Hermanově tehdejší účasti interpeloval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Chtěl od něj vědět, z jakého důvodu vláda vyslala Hermana na sjezd a jaké zadání ministr od vlády dostal. V tehdejší interpelaci Grebeníček napsal, že Herman zpochybňoval výsledky i důsledky druhé světové války a také rozhodnutí vítězných mocností o odsunu sudetských Němců.

Ministr Herman upoutal ve vztahu ke KSČM pozornost letos v květnu, když při interpelacích označil za hanbu české politiky skutečnost, že komunisté stále sedí v Parlamentu. Prohlásil to, když se projednávala interpelace předsedy komunistů Vojtěcha Filipa na ministra obrany Martina Stropnického (ANO) ohledně spolupráce české čtvrté brigády rychlého nasazení a německé 10. obrněné divize. Filip mu v reakci na jeho slova vzkázal, ať se stydí.

Bělobrádek v odpovědi na nynější Grebeníčkovu interpelaci mimo jiné uvedl, že vláda jeho cestu na sjezd neprojednávala, protože nešlo o vrcholnou návštěvu. „Jel jsem na oslavu k sousedům, na kterou jsem byl pozván jako host. Nebylo třeba zdůrazňovat, že jsem předsedou KDU-ČSL a vicepremiérem, neboť tyto mé funkce jsou samozřejmě hostitelům známy,“ uvedl Bělobrádek.

Dodal také, že jeho vztah i vztah KDU-ČSL k Německu je v souladu s oficiální linií ČR. „Čas omluv i čas smiřování již máme za sebou, nyní jsou naše vztahy sousedské a spojenecké, v rámci EU a NATO,“ napsal Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…