Hidžáby u Jílkové: Vytváříte negativní atmosféru, neurážejte mě, povykoval mladý Stropnický. A pak to dorazil muslim mluvící za ženy

19.01.2017 23:10

Včera v bouřlivé atmosféře pokračoval soud o to, zda se střední zdravotnická škola dopustila diskriminace na somálské studentce, když jí zakázala hidžáb. Nepovede zakazování hidžábu k radikalizaci muslimů? Jde o náboženský symbol, nebo naopak o symbol útlaku žen? A je islám slučitelný s evropskou demokracií? Odpovědi i na tyto otázky zazněly v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo.

Hidžáby u Jílkové: Vytváříte negativní atmosféru, neurážejte mě, povykoval mladý Stropnický. A pak to dorazil muslim mluvící za ženy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pořad Máte slovo tentokráte na téma ukrajinské krize

„Ve školách si mají být všichni studenti rovni. Rozhodovat mají jen prospěch a chování. Svoboda víry, ta je samozřejmě zaručena ústavou, ale praktikovat tu víru, to už jsou nějaké činnosti, které mohou ovlivňovat,“ zmínil úvodem expert na školství ODS Václav Klaus ml.

Předseda Strany zelených Matěj Stropnický, stojící na druhé straně studia, je podle svých slov pro rovný přístup ke všem náboženským symbolům. „Listina základních práv a svobod říká, že se můžeme projevovat nábožensky i na veřejnosti. V tuhle chvíli je to naše právní úprava a my se jí musíme řídit. Škola sama si podle mého názoru nesmí toto určovat,“ podotkl Stropnický. S tím však Klaus nesouhlasí. „Vy také, pane Stropnický, nemůžete sem přijít v masce Ku-klux-klanu. Není pravda, že instituce nemají právo si rozhodovat,“ sdělil.

„Islám a křesťanství mají stejný cíl – dělat lepším člověka,“ poznamenal další host, muslim Hakim Amdouni. Pokud muslimská dívka nemá na sobě hidžáb, cítí se podle nějak jako nahá. Do debaty se následně zapojila bývalá muslimka z Pardubic Marta Albahri. Podle ní je islám droga. „Za hidžáb jsem byla ochotná zemřít,“ uvedla žena, jež konvertovala od islámu a je jí podle ní od té doby vyhrožováno. 

Cesta z islámu? Smrt

Anketa

Volili byste Jaroslava Kuberu v prezidentské volbě?

hlasovalo: 5549 lidí

„Z islámu je jedna jediná cesta, což je smrt. Muslimové neuznávají žádné české zákony, ale šaríu,“ sdělila. Když se do debaty zapojila jedna z muslimek, že hidžáb je součást identity, Albahri odvětila: „Ale my nechceme, aby naše děti byly ovlivňovány.“ Oznámila i to, že ona sama by zrušila například piercing. Škola totiž podle ní je především vzdělávací centrum. „Volá se po integraci muslimů v Evropě. Ale ta integrace není možná, pokud je jim vše zakazováno,“ odvětila muslimská žena. 

„Hidžáb není povinností islámského náboženství,“ zareagoval následně spisovatel Benjamin Kuras, jenž mimo jiné také uvedl, že většina imigrantů se v Evropě integrovala, až na muslimy. Podle jeho názoru nemá pak nošení hidžábu oporu v Koránu. S tím nesouhlasila učitelka islámu Silvie Váhalová. „Mohu říct přímo příslušné verše,“ uvedla. 

Své k tématu sdělil také egyptský novinář Yaser Daniel Reizk. „Je vám 11 nebo 12, ještě nemáte ňadra, menstruaci, a už jste v hidžábu. A ten vám vysílá vzkaz číslo 1: Jste permanentní kořist. A jste také lepší než ostatní: Jste cudná. Nad tímto aspektem se nikdo nezamýšlí,“ podotkl.

Víc testosteronu

Když pak Klaus ml. uvedl, že on také ctí kulturu dané země, pokud do ní vycestuje. „Ale ženy mohou chodit v oblečení, které jim je pohodlné,“ oznámil Amdouni. Podle jeho názoru nemůže být českým ženám v arabských zemích pohodlné chodit odhalené, neboť je muži sledují. „Mají tam asi víc testosteronu,“ podokl k Arabům. „Našim ženám je to příjemné, chtějí se líbit,“ odvětil jeden z diváků.

„Islám nerovná se automaticky terorismus,“ uvedla evangelická farářka Vendula Glancová. Mimo jiné uvedla, že po ulicích Spojených arabských emirátů chodila i v krátkých kalhotech a problém to nebyl. „Myslím si, že v tom šátku ve škole vidíme ten teror, ale od šátku nějaké slečny ve škole je k teroru daleko,“ sdělila. 

„Ta dívka se dostala z naprostých hrůz v Somálsku, Česko ji přijalo a první věc, co dělá, že žaluje českou školu,“ zareagoval Klaus ml. „Nevytvářejte negativní atmosféru,“ začal se s ním dohadovat Stropnický. „Jsem rád, že tady je soudní řízení, které řekne, jak to celé je,“ podotkl dál. Následovalo překřikování, které uzavřel Klaus rýpancem do Stropnického. „To by pro vás byl nezvyk pracovat,“ řekl. „Neurážejte mě,“ odvětil Stropnický. 

„Problém s islámem je ten, že je to učení pro muže,“ poznamenal následně Kuras. Klaus mladší pak uvedl, že vidí především rozdíl mezi hidžábem a křížkem. „Křížek je tady doma. A je také rozdíl mezi vírou a manifestací,“ podotkl také. 

Plavky pro muslimky? Burkiny

V závěrečné diskusi se pak jedna ze studentek s hidžábem svěřila s tím, že je pyšná na to, že jí spolužáci kvůli tomu říkají, že je dáma. „Je to znak ideologie,“ řekla k tomu Albahri. Islám podle ní ničí ženy. „Chodím i na plavání, mám burkiny. Hidžáb jsem si vybrala v devíti letech sama. Nikdo mě nenutil, nikdo mě neovlivňoval,“ dodala dívka. Albahri pak podotkla, že od islámu ji dostal známý Martin Konvička. 
 
Zakazování hidžábu by v tom malém množství muslimů zde v Česku příliš nic nezměnilo, myslí si Stropnický. „Ale je to cesta ghettoizace,“ podotkl.
 
Amdouni pak závěrem podotkl, že islám, který se dostane do rukou fanatiků, je nebezpečný. „Cílem videí Islámského státu je házet islamisty do jednoho pytle,“ dodal. „Pojďme tomu strachu nepodlehnout,“ zakončil Stropnický.
 
Mají občané mít právo zastřelit teroristu? O držení zbraní se bude diskutovat příští týden ve čtvrtek od půl desáté na ČT1 v pořadu Máte slovo.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…