Historická věc. Trump obžalován velkou porotou. Přesto může kandidovat

31.03.2023 15:40

45. prezident USA Donald Trump, který dal najevo, že by se v příštích volbách rád do úřadu možná nejmocnějšího politika na planetě Zemi vrátil, byl v New Yorku obžalován. V historii USA je to vůbec poprvé, kdy byl bývalý prezident obžalován. Samotná obžaloba, a dokonce ani případné odsouzení, podle ústavy USA Trumpovi v kandidatuře nebrání.

Historická věc. Trump obžalován velkou porotou. Přesto může kandidovat
Foto: Repro C-SPAN
Popisek: Donald Trump v Anchorage

Server listu The New York Times oznámil, že americký prezident Donald Trump byl obžalován. Spojené státy tak prošly dalším historickým milníkem. Vůbec poprvé se stalo, aby byl obžalován někdo, kdo v minulosti zastával post pána Bílého domu.

Server upozorňuje, že přesné znění obvinění prozatím není známé, ale případ se týká platby pornoherečce Storm Danielsové, aby pomlčela o kontaktech s tehdejším kandidátem na prezidenta Trumpem. Prokurátor Alvin Bragg podle informací listu se spojil s právním zástupcem Donalda Trumpa, aby formálně probrali další postup.  

Americká zpravodajská stanice CNN již před pár dny připomněla, že Trumpův bývalý právník Michael Cohen přiznal, že těsně před volbami v roce 2016 zaplatil Danielsové 130 000 dolarů, aby jí zabránil zveřejnit údajný poměr s dnes bývalým prezidentem a opětovným uchazečem o prezidentský post.

Jak CNN, tak New York Times upozorňují, že podle skalních příznivců Donalda Trumpa nejde o nic menšího než o hon na čarodějnice, který má Trumpovi zabránit v návratu do úřadu. Trumpovi příznivci jsou však také přesvědčení, že Trump se do úřadu může vrátit, neboť z jejich pohledu rozehrál politickou šachovou partii hodnou velmistra.

Server deníku USA Today upozornil, že „stále není jasné, zda se Trump dobrovolně vydá, ale jakmile bude zadržen a vzat do vazby, budou mu přečtena jeho práva. Pravděpodobně mu budou odebrány také otisky prstů.“

Trump již vydal prohlášení, v němž oznámil, že čelí politickému soudnímu procesu. Stávající prezident Joe Biden se k Trumpově obžalobě dosud nevyjádřil.

CNN také upozornila, že obžaloba sama o sobě neznamená, že by nemohl kandidovat na prezidenta.

„Nic nebrání Trumpovi kandidovat, když je obviněn, nebo dokonce odsouzen,“ řekl Richard Hasen, profesor práva na University of California v Los Angeles. Z hlediska práva je možnost kandidovat vymezena jen třemi mantinely. Kandidovat na prezidenta USA může ten, kdo se v USA narodil, kdo je rezidentem v USA alespoň 14 let a kdo překročil věkovou hranici 35 let.

Dodatky americké ústavy znemožňují kandidovat někomu, kdo vedl povstání, což je dodatek zaměřený proti někdejším vojákům Konfederace za občanské války v 60. letech 19. století a kdo byl obžalován z velezrady.

CNN uvedla, že pokus o ovlivnění voleb, který se řeší ve státě Georgia, a možný podíl Trumpa na útoku na Kapitol z ledna 2020 by teoreticky mohl být vykládán jako pokus o povstání, ale záleželo by na konečném výkladu události, o který by se s velkou pravděpodobností svedla vleklá právní bitva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…