Historický okamžik: Obama si potřásl rukou s Castrem

11.04.2015 9:57

Prezident USA Barack Obama a kubánský prezident Raúl Castro si potřásli rukou a krátce spolu promluvili. Stalo se tak na zahájení celoamerického summitu, který začal v Panamě v pátek místního času. Předtím, než si oba státníci potřásli rukou, prošli po slavnostním červeném koberci v rozmezí jen několika minut po sobě. Upozornila na to agentura AP.

Historický okamžik: Obama si potřásl rukou s Castrem
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

Jeden reportér venezuelské televize umístil videozáznam dnešního setkání obou politiků na internet. Je na něm vidět, jak si uvolněně uprostřed davu hostů několikrát stisknou ruku a krátce spolu hovoří. Setkání z bezprostřední blízkosti přihlíželi generální tajemník OSN Pan Ki-mun a kubánský ministr zahraničí Bruno Rodriguez.

Setkání prý bylo neformální

Bílý dům uvedl, že setkání bylo neformální a státníci nevedli žádný závažný rozhovor. Obama se má s Castrem, s nímž se osobně potkal poprvé na pohřbu bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely v prosinci 2013, ještě jednou sejít později v průběhu dneška.

USA i Kuba vnímají summit jako další krok ke zlepšení vztahů, o čemž svědčí i čtvrteční panamská schůzka šéfů diplomacie obou zemí, kteří ji označili za velmi plodnou. Podle některých pozorovatelů by Obama během summitu mohl oznámit vyškrtnutí Kuby z amerického seznamu států podporujících terorismus, o něž Havana velmi usiluje.

Na teroristický seznam se Kuba dostala kvůli podpoře baskických separatistů a kolumbijských povstalců

Na seznam se Kuba dostala v roce 1982 zejména kvůli podpoře baskické separatistické organizace ETA a kolumbijských povstalců z hnutí FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie). To, že se Kuba stále nachází na seznamu, je zásadní překážkou na cestě k normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi a ke znovuotevření jejich ambasád.

Kubánská delegace je vůbec poprvé na v pořadí sedmém celoamerickém summitu, který se bude zabývat řadou témat od podpory demokracie v regionu až po ochranu životního prostředí. Po slavnostním zahájení akce se pozvaní nejvyšší představitelé scházejí k oficiální večeři.

Obama se setkal v pátek krátce před zahájením summitu s několika kubánskými disidenty, které ujistil, že USA stojí po jejich boku. „Vzhledem k tomu, že Spojené státy zahajují novou kapitolu vztahů s Kubou, doufáme, že to vytvoří prostředí, ve kterém se zlepší život kubánského lidu,“ řekl americký prezident. Zároveň dodal, že nejde o to, že by to prosazovaly USA, ale že by samotní Kubánci ze všech skupin obyvatelstva měli „díky svému talentu, vynalézavosti a tužbám“ spolu komunikovat a rozhodnout, jaká je nejlepší cesta k jejich prosperitě.

Doby, kdy si USA myslely, že mohou beztrestně intervenovat, jsou pryč

Sdělovací prostředky také zaznamenaly výrok amerického prezidenta týkající se Latinské Ameriky, který pronesl rovněž před začátkem summitu: „Doby, kdy jsme si tak často mysleli, že Spojené státy mohou beztrestně intervenovat, jsou pryč,“ prohlásil. Připomněl tak období 20. století, kdy USA podporovaly vojenské režimy nebo alespoň ozbrojený odpor v Latinské Americe nebo vojensky přímo intervenovaly, jako například v roce 1989 v Panamě, kde svrhly režim generála Manuela Noriegy.

Mezi USA a Venezuelou doutná diplomatický spor

Na tuto událost upozornil v pátek venezuelský prezident Nicolás Maduro, když po příletu ihned navštívil památník obětí invaze USA do Panamy a prohlásil, že by k něčemu podobnému již nemělo dojít. Maduro po předchozích ostrých prohlášeních na adresu Washingtonu řekl, že by v Panamě mohlo dojít k obratu k lepšímu. Mezi USA a Venezuelou doutná diplomatický spor kvůli Obamově výnosu, kterým označil levicí ovládanou jihoamerickou zemi za ohrožení bezpečnosti Spojených států. Bílý dům tento týden prezidentův neobvykle tvrdý přístup mírnil.

Madura v pátek ovšem uvítali na místě i protesty Venezuelanů žijících v panamském exilu, a to boucháním do hrnců. V Panamě žije velká komunita Venezuelanů, kteří uprchli před režimem Madurova předchůdce Huga Cháveze.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…