Hladomor v Sýrii. Zaorálek popsal, jak může pomoci Česko

18.01.2016 19:45

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes v Bruselu informoval své kolegy z Evropské unie o českých kontaktech s Damaškem, které by měly umožnit distribuci zahraniční humanitární pomoci v zemi. Šéf české diplomacie to řekl novinářům na okraj ministerské schůzky, na které bylo dění v Sýrii jedním z důležitých témat.

Hladomor v Sýrii. Zaorálek popsal, jak může pomoci Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

"Jsem si vědom toho, že jakékoli angažmá v Sýrii musí být otázka dohody 28 (unijních) zemí," poznamenal český ministr. Sýrii byl podle něj v dnešní debatě věnován největší prostor. EU podporuje politické řešení syrské krize. Ministr dnes připomněl příslušnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN i blížící se politické rozhovory mezi syrskými politickými stranami v Ženevě.

Pro dnešní schůzku měl Zaorálek k dispozici stanovisko syrského ministra zahraničí

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová minulý týden požádala Prahu, aby u syrské vlády prověřila možnosti poskytování humanitární pomoci. Na rozdíl od řady členských států EU totiž Česko trvale zachovalo v Damašku úřad v čele s velvyslancem i po vypuknutí občanské války v roce 2011. Český úřad na místě zastupuje i americkou diplomacii.

Pro dnešní schůzku měl Zaorálek k dispozici stanovisko syrského ministra zahraničí. Podle českého ministra nabízí Valíd Mualim určité možnosti a vyjmenovává také konkrétní nevládní organizace, které jsou schopny pomoci s distribucí.

"Takže se tu nabízí cesta, způsob, jak se dostat k lidem, kteří potřebují pomoc v oblastech administrovaných syrskou vládou," poznamenal Zaorálek s tím, že by rád uvažoval i o možnostech dostat pomoc také do dalších míst. "Hlavní oč jde je, že jsou tam jednoznačně spousty, tisíce lidí, kteří potřebují pomoc," dodal ministr. Přestože se o situaci hodně mluví, stav na místě se příliš nezlepšuje, podotkl Zaorálek.

Mogheriniová dnes novinářům řekla, že právě proto je třeba se soustředit na kroky, které posilují důvěru a na humanitární přístup. "Jednoznačně také odsuzujeme všechny útoky na civilisty," podotkla. Je podle ní zásadní, aby skutečný politický proces k řešení syrské krize započal paralelně se zlepšením situace přímo v regionu. "Jinak bude podkopána věrohodnost i odolnost celého procesu," myslí si.

Podle aktuálních informací OSN jsou na území Sýrie místa, kde lidé umírají hlady a nutně potřebují lékařskou pomoc. Kritická byla donedávna například situace ve městě Madájá, obléhaném ovšem právě armádou syrské vlády. Humanitární pracovníci podle OSN zaznamenali případy hladovění i v šíitských enklávách Fúa a Kafrajá, kde je v obležení asi 20.000 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…