Hlas z MF Dnes: Na Zemana jsou zákony krátké, umí to s lidmi

21.09.2013 8:59

Politici přemýšlejí, jak omezením prezidentských pravomocí spoutat ruce zdejším hlavám státu. Motivací jsou kroky Miloše Zemana po pádu Nečasovy vlády. Ale na Zemanovu sílu oslovit voliče je každý zákon, starý či nový, krátký, píše redaktor MF Dnes Martin Bibena.

Hlas z MF Dnes: Na Zemana jsou zákony krátké, umí to s lidmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman to s lidmi umí lépe než Havel i Klaus, píše Bibena ve svém komentáři s tímto titulkem. Už jeho první výjezdy do krajů to prý dokazují. Jednoduše to s obyčejnými lidmi umí. Jeho předchůdce Václav Havel byl sice milý a skromný, ale jeho schopnost oslovit zástupy filozofickými úvahami prý byla čím dál omezenější. Václav Klaus elitářství nikdy nezastíral a od obyčejných lidí a jejich potíží se vzdaloval.

"Chování Miloše Zemana je v určitém smyslu jejich protikladem. Jeho témata jsou každodenní, lidem blízká," dodává autor. Zeman je podle něj pohotový, konkrétní, posluchačům dává najevo, že myslí jen na ně a na vše má recept.

Aktuální průzkum agentury STEM k důvěře prezidentovi ČTĚTE ZDE

Umí přesvědčit, je vtipný

Ačkoli je občas demagogický a nepřesný, umí snadno přesvědčit, že mu jde o pracovní místa, o prosperitu firem, do kterých při svých návštěvách krajů zavítal. "Dává najevo, že on, i když je prezident, je jedním z nás. Nemá rád bohaté, což dokazuje opakováním podpory progresivního zdanění a majetkových přiznání. Je s námi proti politikům, zejména neschopným, dokáže být i vtipný," hodnotí Zemanovo vystupování redaktor.

Úspěch Zemana je podle Bibeny prostý. "V jeho osobě se spojuje na české poměry stále mimořádné politické charisma s obratným a osvědčeným levicovým populismem. Nejspíš vytrvá i do příštích prezidentských voleb," uzavírá redaktor svůj komentář pro MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…