Hlasování o nedůvěře vládě. Mezi volbami. Započítat Babišovi do nákladů kampaně, žádá Pekarová

10.01.2023 21:27 | Ze sítí

Hnutí ANO vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Poslanecký klub jej podává tak, že schůze k němu vyjde mezi dvě kola prezidentské volby.

Hlasování o nedůvěře vládě. Mezi volbami. Započítat Babišovi do nákladů kampaně, žádá Pekarová
Foto: Hans Štembera
Popisek: První schůze sněmovny v roce 2023

Návrh ANO má být reakcí na chování vládní koalice, která smetla ze stolu všechny návrhy opozice na projednání bodů, které by mohly pomoct občanům v nouzi.
 
„Byli jsme svědky toho, že mí kolegové vystoupili se zásadními podněty z oblasti zdravotnictví, z oblasti sociální, rozpočtového chaosu včetně směřování daňové politiky, energetické krize, dopadů předsednictví a samozřejmě cenzury, kterou připravuje tato vláda. Každý jednotlivý bod jste zamítli, toto jsou problémy lidí této země,“ vysvětlila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.
 
K témuž již před Vánoci vyzývalo druhé opoziční hnutí, SPD. Alena Schillerová o Vánocích pro ParlamentníListy.cz uvedla, že pokud koalice nebude mít zájem složitou situaci obyvatel řešit, je ANO připraveno vyzvat ke stejnému kroku.
 
Návrh je podán tak, že mimořádná schůze s hlasováním o nedůvěře vládě proběhne ve dvou týdnech mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb. V nich kandiduje i předseda opozičního ANO Andrej Babiš. Alena Schillerová uvedla, že o rozhodnutí, které padlo na poslaneckém klubu, vůbec nevěděl.
 
 
Premiér Petr Fiala ale se sto osmi koaličními poslanci za zády zůstává v klidu. „Vzhledem k tomu, jaké je rozložení sil v Poslanecké sněmovně, se lze jen těžko ubránit dojmu, že se opoziční hnutí snaží o jakousi prezidentskou kampaň na úkor Parlamentu,“ vzkázal.
 
A předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová dodala, že „hlasování o nedůvěře vládě mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb by mělo být Andreji Babišovi započítáno jako náklad prezidentské kampaně“.
Miroslav Kalousek ji následně uklidňoval, že nebude důvod, protože všichni ƒ„zaberou“ a Babiš se do žádného druhého kola nepodívá.
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…