Hlava MF Dnes: Nenadávejte na poměry, nenechte se znechutit, nemějte těžkou hlavu...

02.01.2014 8:53

Čtvrtstoletí po změně režimu je na čase přestat brát politiky jako nedotknutelné modly, takoví nejsou. Jsou to jen správci veřejných úřadů, píše ve svém komentáři ředitel redakce MF Dnes Jiří Kubík. Zároveň vyzývá společnost, aby si nedala vnutit špatnou náladu. Padne-li na vás deprese, vraťte se o čtvrtstoletí zpět, radí novinář.

Hlava MF Dnes: Nenadávejte na poměry, nenechte se znechutit, nemějte těžkou hlavu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

"Nenechme si vnutit špatnou náladu a více se na sebe usmívejme," vyzývá Kubík. Netřeba prý trpět depresemi z toho, kam dnešní svět spěje. Podle Kubíka není důvodem k zoufalství to, že se padouchové dostanou čas od času do míst, kde mohou škodit. Zoufalstvím by bylo, kdybychom přišli o možnost se takových padouchů ve svobodných volbách zbavovat a vybírat jiné.

Novinář prý nevěří na všeobecné znechucení a nadávání na dnešní poměry. Šmahem shodit všechno, co se za posledních pětadvacet let povedlo, je podle něj krutě nespravedlivé. Pokud se podíváme na mezinárodní výzkum Naděje 2014, kde většina lidí uvedla, že naději vkládá v sebe sama a své životní partnery, přátele a lidi, kteří nám mohou být vzorem, nebude prý zase tak zle.

Miloš Zeman neovlivňuje naše životy. Není třeba se hroutit

"Čtvrtstoletí po změně režimu je také nejvyšší čas přestat brát politiky jako nedotknutelné modly a režiséry našich životů. Takoví nejsou. Jsou to jen tu lepší, tu horší správci svěřených úřadů. Pár let budou sloužit a pak zase půjdou někam jinam. Oni se střídají, my jdeme dál po svých," píše Kubík a ptá se: "Copak si někdo vážně může myslet, že dnešní hlava státu, Miloš Zeman, určuje či ovlivňuje naše životy?"

Hroutit bychom se neměli ani ze střídání vlády, které se nyní ujme levicový premiér, Kubík tento stav označuje za "normální provoz v normální demokratické zemi". Tu pravou depresi podle něj zažívali lidé před rokem 1989, když se domáhali například respektu ke svobodným názorům.

"Komunisté sice patří historii, přesto je dobré na ně nezapomínat. Přinejmenším právě proto, abychom si nedělali těžkou hlavu z dnešního 'provozu'," uzavírá svůj komentář ředitel redakce MF Dnes Jiří Kubík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…