Hlavně menšiny. Ať třeba berou drogy. Inkluze dorazila do FBI

25.01.2024 10:32

FBI už nenabírá ty nejlepší a nejchytřejší, namísto toho vybírá kandidáty na základě rasy, pohlaví a sexuální orientace. Ve Spojených státech amerických padlo obvinění. Konzervativní aktivisté America First Legal (AFL) tvrdí, že cíle FBI v oblasti diverzity, rovnosti a inkluze (DEI) poukazují na „nezákonné a protiústavní rasové využívání“.

Hlavně menšiny. Ať třeba berou drogy. Inkluze dorazila do FBI
Foto: Repro: FBI
Popisek: FBI zpráva o diverzitě

Konzervativní aktivistická skupina America First Legal (AFL) podala žádost o zveřejnění informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím a vyzvala agenturu FBI, aby zveřejnila komunikaci svého ředitele pro diverzitu Scotta McMilliona. Ten ve veřejných prohlášeních uváděl, že FBI se zabývá „kulturní změnou“ tím, že upřednostňuje přijímání většího počtu žen a menšin do úřadu, tvrdí AFL.

AFL v čele se Stephenem Millerem, který sloužil jako poradce Bílého domu v administrativě bývalého prezidenta Donalda Trumpa, tvrdí, že McMillionova veřejná prohlášení a cíle FBI v oblasti diverzity, rovnosti a inkluze poukazují na „nezákonné a protiústavní rasové využívání“ v FBI.

„Nyní zpolitizované vedení přijalo woke rasismus Bidenovy administrativy, aby pokřivilo politiku přijímání zaměstnanců a povyšování v úřadu,“ řekl právník skupiny AFL Reed Rubinstein, citoval Daily Mail. „FBI by se měla soustředit na prosazování práva, ne na porušování zákonů. Její nemorální a nezákonné rasové počínání musí být odhaleno a ukončeno.“

Úřad v letech 2018 až 2023 zvýšil „rasovou/etnickou rozmanitost“ zaměstnanců o 5,4 procenta a zároveň zvýšil podíl zaměstnankyň o 4,1 procenta.

„Aby FBI mohla efektivně plnit své poslání, potřebuje lidi z různých prostředí, s různými zkušenostmi a perspektivami. Úřad si cení a využívá lidských odlišností a názorů, aby naše komunita FBI mohla dosáhnout svého největšího potenciálu. Závazek FBI podporovat rozmanitost a inkluzi je integrován do všech aspektů zaměstnání, včetně vedení a kariérního rozvoje, náboru a personálního obsazení, plánování pracovních sil a udržitelnosti,“ stojí ve zprávě FBI o diverzitě z prosince 2023.

„Rasové/etnické“ minority tvořily ke květnu 2023 27,3 % pracovní síly FBI. Z těchto minorit si profesní kariéru u FBI vybírají nejvíce Afroameričané (14,6 %), početná je i minorita Hispánců (10,4 %). Dále 4,7 % tvoří Asiati a 2,4 % jsou lidé s dvěma nebo více rasami.

Velké zastoupení podle reportu mají v FBI i ženy, a to 45,4 %. Členové LGBTQIA+ komunity tvoří 1,6 % pracovní síly FBI. Zpráva doplnila i údaj, že pro FBI pracuje 4,6 % lidí se zdravotním postižením.

Podle AFL to s největší pravděpodobností znamená, že FBI zaměstnává a povyšuje ženy a menšiny na úkor bílých mužů.

Podle zprávy, kterou americkému Sněmovnímu výboru pro soudnictví předložila aliance agentů FBI ve výslužbě, navíc odhalila znepokojivé zhoršení v náborových standardech.

Požadavky na rozmanitost, rovnost a začlenění (DEI) prosazované ředitelem FBI Chrisem Wrayem zhoršily náborové standardy ve všech oblastech včetně „fyzické zdatnosti, užívání nelegálních drog, finančních nesrovnalostí, duševního zdraví, praxe na plný úvazek a bezúhonnosti“, informuje The New York Post.

Představují proto hrozbu pro schopnost FBI chránit Spojené státy americké před hrozbami, tvrdí autoři zprávy s tím, že FBI již nenabírá „nejlepší a nejchytřejší“, ale vybírá kandidáty na základě „rasy, pohlaví a/nebo sexuální orientace“.

Afirmativní akce, náborové cíle a snahy o diverzitu vyvolaly ve Spojených cílech diskusi i po nehodě letadla společnosti Alaska Airlines, která ve svých náborových plánech taktéž cílí na diverzitu, rovnost a inkluzi (DEI).

Zastánci DEI jsou toho názoru, že tyto programy přivedou do úřadů i na vysoké školy více diverzitních talentů a zvýší tím morálku ve všech oblastech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …