Hlavní riziko prezidentství je nafoukanost, vykládal Zeman v obci, kde je prý doma

07.03.2014 16:05

Vlaječky a volání: „Ať žije prezident!“ Takto vítali hlavu státu v obci Hradčany na Přerovsku. Poslední den své návštěvy Olomouckého kraje také tady strávil prezident na debatě s místními občany.

Hlavní riziko prezidentství je nafoukanost, vykládal Zeman v obci, kde je prý doma
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman při své návštěvě Olomouckého kraje

Obec Hradčany nemá ani tři stovky obyvatel, na prezidentskou návštěvu se ale připravili zodpovědně. Přivezli tu desítky dětí také z okolních vesnic, které mávaly vlaječkami při příjezdu i odjezdu hlavy státu. Setkání s místními občany se pak uskutečnilo na obecním úřadě, který byl slavnostně vyzdoben.

Nad vstupem byl připevněný nápis Hradčany vítají prezidenta republiky. Svou řeč začal Miloš Zeman takto: „Jsem tady doma, jsem na Hradčanech. Nikam daleko jsem cestovat nemusel,“ řekl s nadsázkou prezident. „Nejsou velké a malé obce, jsou jen velcí a malí lidé. Je důležité, kdo v té obci žije,“ dodal.

Prezident přijel do této obce na Přerovsku také proto, že získala titul Vesnice roku Olomouckého kraje 2013 a svou návštěvu při předávání ceny starostovi slíbil. „Sliby se mají plnit a jeden z největších problémů, které máme v současné politice, spočívá právě v tom, že se sliby neplní, podaná ruka neplatí, podepsaná smlouva se roztrhá a za čtrnáct dní je všechno jinak. Měli bychom se vrátit k takovému slušnému chování, které je běžnější spíš ve venkovských obcích, kde se všichni znají, kde jeden tak trochu kontroluje druhého, a kde si lidé většinou nedovolí nějaké větší vylomeniny. Měli bychom politiku vrátit k pravidlům, kde podaná ruka začne platit a slovo se začne dodržovat,“ dodal.

Pane starosto, na stole chybí voda

Prezident pak připomenul, že přijel hlavně poslouchat, takže vyzval místní obyvatele k diskusi. Než se k ní ale dostal, ještě upozornil: „Děkuji vám, že jste mě tak vlídně přijali, mimochodem, pane starosto, nebyla tady voda. Sklenice tady byly, ale voda nikde, tu jsme si museli přinést, ale vaše koláčky rád ochutnám. Takže děkuji za pozornost a těším se na vaše názory,“ uvedl s úsměvem prezident v reakci na to, že voda sice připravená byla, ale ne hned na stole, za který hlavu státu posadili. V sále se ozval smích a potlesk. Starosta pak připustil: „Máme vzorně všechno nachystané, čekali jsme na váš výběr. Chybička se vloudila,“ reagovala hlava obce a teprve pak se odstartovala diskuse.

Stát by měl vrátit dobrou pověst železnicím

Nejdřív se ke slovu dostaly místní děti, které se ptaly prezidenta na to, zda se mu na Moravě líbí a jaké to je být prezidentem. „Musíte si zvyknout na to, že lidé k vám chovají úctu jako k hlavě státu a nesmíte být příliš domýšliví a myslet si, že úctu chovají k vám,“ reagoval Zeman.

„Uvědomil jsem si, že je to práce, práce a práce, která se liší od práce těch druhých snad jen tím, že je víc vidět a proto ji novináři víc kritizují. Když tu práci děláte špatně, a to se politikům občas stává, tak v takovém případě je záslužnější práce zahradníka, který vysadí nové stromy než práce premiéra nebo prezidenta, který dělá chybné kroky. Opakuji, hlavní riziko je nafoukanost,“ vysvětlil prezident.

Dál byla řeč o využití železniční dopravy. „Prosazoval jsem obnovu některých regionálních tratí a moji oponenti mi říkali: Tak se podívej, tady jede vlak a v něm dva lidi. Kromě toho, autobus je levnější a ve vlaku musí být i průvodčí,“ uvedl Zeman a dále hovořil o tom, že stát by měl podporovat železniční dopravu, ale zároveň dělat osvětu, jež by jí vrátila význam a dobrou pověst, kterou měla.

Z Hradčan zamířil prezident do Přerova

V debatě pak, stejně jako na dalších místech, kde prezident diskutoval s občany, zazněly i dotazy, jak řešit nezaměstnanost nebo proč nejsou dostatečně čerpány evropské dotace. Z obce Hradčany odjela prezidentská kolona do Přerova. Tady prezident navštívil místní nemocnici a pak opět debatoval s občany v sále místního kulturního domu. Pátek je posledním dnem třídenní návštěvy Miloše Zemana v Olomouckém kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…