Hledáte teroristy? To musíte do Izraele, slyšel Babišův novinář v neblaze proslulé bruselské čtvrti

06.02.2016 14:30

Místo svůdného ženského prádla dominují výlohám obchodů hidžáb a abáji, místo čokolád a vín jsou tu datle a plechovkové arabské limonády. Většina žen v ulicích nosí na hlavě muslimský šátek a na vývěsních štítech řady obchodů jsou nápisy v arabštině. Tak popisuje bruselskou čtvrť Molenbeek zvláštní zpravodaj Mladé fronty Dnes v belgické metropoli Milan Rokos. Situace v Molenbeeku, o kterém se po listopadových pařížských atentátech mluvilo jako o baště evropského džihádismu, se prý normalizuje. A to natolik, že sem míří davy turistů z celého světa.

Hledáte teroristy? To musíte do Izraele, slyšel Babišův novinář v neblaze proslulé bruselské čtvrti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bruselu plynou z toho, že zde sídlí europarlament, nemalé příjmy

V Bruselu jsou obavy z teroru vidět na každém kroku. V Molenbeeku se skrýval strůjce teroristických útoků Abdelhamid Abaaoud předtím, než ho zlikvidovalo speciální policejní komando. Žil zde i další z islamistů, uprchlý Salam Abdeslam. Více než dva měsíce po rozsáhlém policejním zátahu už ale zesílená přítomnost bezpečnostních složek není téměř znát.

Nezaměstnanost mladých v Molenbeeku dosahuje 30–50 %

„Situace se normalizuje, já sama se tu cítím naprosto bezpečně,“ cituje list asi 50letou profesorku francouzštiny Ariane, která bydlí v jiné části města a do Molenbeeku jen dojíždí za prací.

Problémem je ale podle Ariane stigmatizace lidí pocházejících z oblasti Maghrebu. A těch žije v Molenbeeku asi 40 procent. „Populace Molenbeeku je v rámci Bruselu nejmladší a druhá nejchudší. Nezaměstnanost mladých tu přesahuje 30 procent a v některých částech čtvrti může dosahovat až 50 procent,“ řekl deníku mluvčí bruselské radnice Mustafa Er.

Protiteroristický plán má tři pilíře

Po pařížských útocích vznikl v Bruselu protiteroristický plán, který stojí na třech pilířích. Prvním je více policistů v ulicích, ale i posílení zdejší kriminálky – dopadení teroristů totiž ukázalo překvapivou blízkost drobné kriminality a radikalismu. Druhým je vytvoření úřednické buňky, která by měla upozorňovat na jednotlivce a místa, jež mohou být spojena s islámským radikalismem.

Posledním pilířem je prevence, zvláště vzdělávání sociálních pracovníků, učitelů a dalších lidí stojících takzvaně v první linii.

Novináře surově skopl na zem

Už řadu let pořádá radnice v Bruselu architektonické procházky Molenbeekem. Teď je na nich plno turistů z celého světa. Místní obchodníci si už museli zvyknout i na novináře s jejich věčnými otázkami. „Hledáte tady teroristy? Žádní tady nejsou, musíte jet do Izraele,“ vyjel na reportéra prý po nevinném dotazu prodavač v hračkářství.

Hůř údajně dopadli novináři francouzské televize, kteří zde chtěli v půlce ledna udělat rozhovor s příbuznými Chabiha Akrouha, jednoho z pařížských atentátníků. Zatímco na ulici diskutovali pravděpodobně s jeho bratrem, vyšel z domu jiný muž, jednoho z novinářů surově skopl na zem a začal útočit i na dalšího. Na násilníka, který zjevně ovládal bojová umění, už podala francouzská novinářská organizace žalobu.

Mluvčí bruselské radnice odmítá spekulace o tom, že by byl Molenbeek takzvanou no go zónou, kam se neodvažuje policie a kde neplatí belgické zákony: „Žádné zóny, kde by neplatilo právo, tu nemáme. Policie chodí do všech částí a v jakoukoliv hodinu. Dívka, která se zde prochází v minisukni, není v nebezpečí. Je ale pravda, že v historickém centru je znát jistý odstup části marocké náboženské komunity, který se projevuje i ve veřejném prostoru.“

Z toho podle reportéra vyplývá, že vyrážet sem vyzývavě oblečené by tedy raději turistky neměly.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…