Hloupost pravicové opozice je nekonečná. Bývalý premiér uvádí na pravou míru estrádu kolem Dukovan

03.04.2021 13:33

Někdejší premiér Jiří Paroubek se na webu VašeVěc.cz rozepsal o pravicové opozici. Podle jeho slov je hloupost pravicové opozice nekonečná. Důvod? „Pokud navrhuje premiéru Babišovi, aby odvolal z funkce ministra Karla Havlíčka, pracuje pravice proti národnímu zájmu. Naopak ministr Havlíček národní zájem hájí,“ míní Paroubek v souvislosti s tendrem na jadernou elektrárnu v Dukovanech.

Hloupost pravicové opozice je nekonečná. Bývalý premiér uvádí na pravou míru estrádu kolem Dukovan
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

„Poslední průzkumy veřejného mínění vehnaly do svalů pěti pravicových opozičních stran novou energii. A tak se politický tlak na vládu pokoušejí stupňovat. Pomáhá jim v tom také postup ministra zahraničí Petříčka, který se de facto distancuje od kroků vlády ve vztahu k dostavbě nových jaderných bloků v Dukovanech,“ píše Paroubek.

Podle jeho slov situaci činí složitější i vyjádření komunistů, že mohou prakticky hned po Velikonocích ukončit toleranci menšinové vlády hnutí ANO a sociální demokracie. „Pak už je to jen o tom, kdy pravicová opozice vyvolá hlasování o nedůvěře vládě a kabinet padne. Ostatně, krok komunistů je Skyllou a virtuální sjezd ČSSD může být tou Charybdou, o jejichž skaliska se vládní loď rozbije. V případě, že bude předsedou ČSSD zvolen Petříček a nikoliv Hamáček, bude to znamenat rychlé vyhození pěti ministrů ČSSD z vlády,“ míní dále expremiér, který v minulosti stál v čele sociální demokracie.

Shrnul i to, že pravicová zájmová koalice si k útoku na vládu vybrala téma, jež může stmelovat a galvanizovat pravicové voliče – uspořádání tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Slova předsedy Senátu Miloše Vystrčila Paroubek označil jako čirou demagogii. Konkrétně to, že uspořádání tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, respektive připuštění ruské a čínské firmy do řad zhotovitelů, bude ve svých důsledcích znamenat narušení orientace českého státu na západní struktury. 

„Tady přece nejde o to, narušit zahraničně politickou orientaci státu. Žádná ze stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, snad s výjimkou komunistů, tuto orientaci nezpochybňuje. Tady jde jen a jen o budoucí ceny elektrické energie po dostavbě nových jaderných bloků a také o bezpečnost dokončené investice,“ uvedl Paroubek s tím, že největší praxi na světě v budování nových bloků mají skutečně Rusové, Číňané a Jihokorejci.

Přiznám se, že jako bývalý český premiér vůbec nechápu, co si mám představit pod údajnými bezpečnostními riziky, která hrozí, pokud se připustí do výběrového řízení na zhotovitele stavby a dodávky technologie ruská firma. Ptal jsem se i řady lidí, kteří o tom něco vědí, a také to nevědí. Zřejmě jde o to, vylikvidovat nepohodlnou ruskou a čínskou konkurenci,“ sdělil Paroubek. A pustil se i do Američanů, kteří podle něj nové bloky moc stavět neumí. Francouzi pak podle jeho slov stavěli ve Finsku hlemýždím tempem a s navýšenými náklady. 
 
„Prostě to chce trochu pragmatismu a méně ideologie v rozhodování. Toho česká pravice zjevně není schopna. Pokud navrhuje premiéru Babišovi, aby odvolal z funkce ministra Karla Havlíčka, pracuje pravice proti národnímu zájmu. Naopak ministr Havlíček národní zájem hájí,“ uzavřel Paroubek.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…