Hněv občanů je oprávněný, připustil v televizním projevu Macron. V zemi je prý „hospodářský výjimečný stav“

10.12.2018 21:58

Pondělní projev francouzského prezidenta byl jeho prvním veřejným projevem za více než týden. Emmanuel Macron v proslovu k národu vyzval ke klidu a odsoudil násilí při demonstracích. Hněv občanů, kteří vyšli do ulic, označil za hluboký a oprávněný. Nikoho však neopravňuje k útokům na policisty. V reakci na protivládní protesty slíbil prezident řadu opatření, která by měla přispět ke zlepšení situace obyvatel země.

Hněv občanů je oprávněný, připustil v televizním projevu Macron. V zemi je prý „hospodářský výjimečný stav“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V hlavním městě Francie se demonstrace proti reformám prezidenta Emmanuela Macrona změnily v pouliční boje

V projevu z Elysejského paláce Macron vyzdvihl mimo jiné zvýšení minimální mzdy o sto eur měsíčně či vyjmutí důchodců, kteří dostávají méně než 2 000 eur měsíčně, ze zvýšení sociálních odvodů. Odměna zaměstnanců za přesčasy by neměla být  podrobena zdanění, jak to funguje doposud.

Opatření prezident v projevu označil za „hospodářský a sociální výjimečný stav“. Svým proslovem francouzský prezident reagoval na protesty takzvaných žlutých vest, kterým se nelíbí růst životních nákladů nebo některé další plánované reformy francouzské vlády.

Macron hněv Francouzů označil za hluboký a oprávněný. Nepovažuje jej však za důvod útočit na policisty. Pořádek hodlá prezident obnovit všemi prostředky.

Před projevem se francouzský prezident v Elysejském paláci sešel s politickými a sociálními partnery. Celkem se u poradního stolu sešlo 37 hostů. Setkání se zúčastnil premiér, 12 členů vlády, odboráři a představitelé zaměstnanců. „Žádné opatření nebylo oznámeno, prezident nás prostě vyslechl,“ prohlásil někdejší ministr obrany Hervé Morin podle listu Le Parisien. V sobotu proti rostoucím životním nákladům demonstrovalo po celé zemi 136 tisíc lidí. Centrální banka v pondělí předpověděla, že protivládní protesty výrazně zpomalí růst francouzské ekonomiky v posledním čtvrtletí letošního roku.

reklama

autor: sla

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…