Hnůj! Kolaboranti! Řev mezi Okamurou a vládou jako nikdy. Teklo to

29.03.2022 13:52

Předseda SPD Tomio Okamura na úvod schůze týkající se prodloužení doby nouzového stavu uvedl mimo jiné to, že jeho hnutí SPD bude hlasovat proti vládnímu návrhu. Svými slovy nazdvihl ze židle poslance Marka Výborného (KDU-ČSL), jenž uvedl, že v podání Tomia Okamury zažila Sněmovna hodinu hnoje. Ten pak kontroval tím, že lidovci a topkaři jezdí na akce sudetoněmeckého landsmanschaftu.

Hnůj! Kolaboranti! Řev mezi Okamurou a vládou jako nikdy. Teklo to
Foto: Screen: Poslanecká sněmovna
Popisek: Tomio Okamura (SPD) při jednání Poslanecké sněmovny

„Zažili jsme hodinu hnoje z chléva předsedy SPD. Zažili jsme lži a poštvávání lidí proti sobě,“ poznamenal na Okamurův projev k vládnímu návrhu o prodloužení nouzového stavu poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. „Výkřiky o tom, že vláda nic nedělá, je zbytečné komentovat. I vy jste hlasoval pro některé zákony, které vláda předložila několik dní po ruské agresi. Pokud chceme brnkat na struny strachu a nenávisti, tak to je přesně to, co škodí české společnosti,“ uvedl na adresu šéfa SPD.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí

„Jak jsem čekal, tak vláda je zcela zoufalá a už se tady strhl kýbl splašků na mé jméno. Protože vy nemáte jiné téma než Okamura nebo Babiš, protože sami pro občany neodvádíte žádnou práci a občané začínají být zoufalí z toho zdražování, které vy prostě absolutně neřešíte. Já myslím, že to jenom dokazuje, kdo tohle vidí, že vy nemáte žádné řešení pro občany. Protože nejprve tady vystupoval představitel KDU-ČSL Marek Výborný. Já bych tady rád řekl, na jaké akce, jaké organizace jezdí zástupci KDU-ČSL, TOP 09 a také sociálních demokratů. A právě před chviličkou tady vystupoval poslanec TOP 09,“ sdělil úvodem své řeči Okamura.

Kromě ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), jenž vládní návrh přednesl, na plénu vystoupil i šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který uvedl, že Evropa se podle něj nachází v bezprecedentní situaci, kdy hranice Ukrajiny opouštějí miliony lidí a je třeba se o ně postarat. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Následně předseda SPD spustil, na jaké akce poslanci TOP 09 a KDU-ČSL jezdí. „Jezdíte na akce sudetoněmeckého landsmanschaftu, který je organizací, kterou založili nacisté, fašisté a němečtí šovinisté. Sjezdu se účastnili nejen politici KDU-ČSL, ale také exministryně ČSSD Michaela Marksová Tominová a poslanec TOP 09 Daniel Korte. Předseda ODS Petr Fiala zase spolupracoval s předákem sudetoněmeckého landsmanschaftu Berndem Posseltem. Exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) hovořil o Sudeťácích jako o milých krajanech. Pro hnutí SPD je naprosto nepřijatelné, aby oficiální představitel naší země jezdil na sraz této organizace,“ rozhorlil se Okamura. 

„Jestli někdo podle mého názoru, tak, že to vypadá jako kolaborant nebo vlastizrádce, tak jsou to právě tito zástupci KDU-ČSL a TOP 09. Zcela prokazatelně. Ale pojďme dál,“ rozhorlil se Okamura a poukazoval na to, že z účasti KDU-ČSL a TOP 09 na akcích landsmanschaftu je na zvracení. „Je na zvracení, kam vy jezdíte!“ rozhorlil se. 

Na Okamurova slova pak reagoval lidovecký poslanec Jiří Navrátil, který vystoupení šéfa SPD přirovnal k exhibici mluvčího fanoušků ruského barbarství. „Překrucování historie, šíření kremelské propagandy, štvaní proti uprchlíkům. Už došlo i na Sudeťáky. Bezpáteřní,“ uvedl Navrátil na twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…