Hnus, on jmenoval Romy!!! Šlachta si udělal nepřátele. Jde o sociální dávky

19.06.2021 10:09

Romea se důrazně vymezila proti bývalému elitnímu policistovi Robertu Šlachtovi, který v lednu 2021 založil politické hnutí Přísaha a v říjnu s ním hodlá kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny. Vadí jí především to, jak Šlachta přistupuje k problematice dávek a sociálního státu. „Záleží mu na tom, aby sociální dávky nedostávali sociálně nepřizpůsobiví. Jmenoval romskou komunitu!“ bije na poplach organizace, podle které lídr Přísahy nemá daleko k tomu, aby propadl „kouzlu populismu“.

Hnus, on jmenoval Romy!!! Šlachta si udělal nepřátele. Jde o sociální dávky
Foto: Repro Facebook
Popisek: Bývalý policista Robert Šlachta při kampani hnutí Přísaha

Politické hnutí Přísaha – to je především Robert Šlachta, bývalý šéf protikorupčního útvaru a zakladatel Přísahy, který se v posledních dnech snaží mediálně svoje politické uskupení vyprofilovat tak, aby bylo pro potenciálního voliče čitelné a transparentní. Jak sám říká, jeho hnutí je spíše konzervativní a na politologické mapě ho zatím řadí na „spravedlivý střed“. „Kde přesně leží, ještě nevíme, ale zřejmě trošku více napravo,“ soudí Romea.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13336 lidí

Organizaci silně vadí, jak se lídr Přísahy Šlachta vyjadřuje k problematice dávek a sociálního státu. Deklaroval, že Přísaze záleží na tom, aby sociální dávky nedostávali ti, kdo by je dostávat neměli.

Nejdrsnější byl podle Romey v pondělním rozhovoru pro zpravodajský server iDNES.cz. „Já myslím sociálně nepřizpůsobivé. Náš sociální systém je postavený na čestných prohlášeních, podle mě by měla být důrazná kontrola vůči tomu čerpání, zejména u těch lidí, kteří by na ty dávky nemuseli dosahovat. Samozřejmě, ten stát to stojí velké peníze,“ uvedl Šlachta s tím, že se jedná například o oblast severních Čech.

Moderátor se jej zeptal, zda má přímo na mysli romskou komunitu. „Sociálně nepřizpůsobiví, nemusí to být jenom Romové. Můžou to být i ti, kdo žijí na úkor druhých, když to řeknu takovýmhle způsobem. Romskou komunitu samozřejmě,“ vysvětloval Šlachta.

Původní zdroj ZDE

Tato prohlášení označuje Romea za nešťastná hned z několika důvodů.

Za prvé z nich prý vyplývá, že romskou komunitu (alespoň tu severočeskou) pokládá za sociálně nepřizpůsobivou. „Taková generalizace je nepřípustná a především nebezpečná,“ konstatuje organizace sdružující romské a neromské občany, jejichž primárním cílem je podpora boje proti rasismu a rozvíjení dodržování lidských práv.

Za druhé jako problematické vnímá Šlachtovo tvrzení, že náš sociální systém je postavený na čestných prohlášeních bez kontroly. „To je zcela pomýlené. Například pokud pobíráte dávku v hmotné nouzi, můžete dříve nebo později očekávat velmi důkladnou a někdy i nepříjemnou kontrolu ze ‚sociálky‘. Problematika zneužívání sociálních dávek je mediálně vděčná a v Čechách roky již tradiční, ovšem z hlediska fungování našeho státu zcela marginální,“ podotýká Romea.

Za třetí pak označuje jako nesmyslná Šlachtova slova, že stát stojí vyplácení sociálních dávek velké peníze. „Vše je relativní, ovšem toto je nesmysl,“ zmiňuje.

A přidává konkrétní příklad z roku 2019, kdy dle Českého statistického úřadu činily celkové výdaje 1 523 miliard korun, z toho částka na výplaty státní sociální podpory a pěstounské péče (přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, porodné, pohřebné a dávky pěstounské péče) činila necelých 34 miliard korun. To je 2,23 procenta z celkových výdajů státního rozpočtu.

„Samotný příspěvek na bydlení, který se nejčastěji zmiňuje, pak činil jen 7,08 miliardy, tedy 0,46 procenta. To je velmi malé číslo, uznejte sami,“ sděluje Romea.

„Jak se zdá, tak i Robert Šlachta, jehož si veřejnost váží pro jeho neuplatitelnost a čestnost, občas podlehne kouzlu populismu. Nebo si jen zkrátka nezjistil fakta. Těžko říct. To nám ukáže až čas,“ uzavírá Romea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…