Hnutí Okupujte Klárov dobrovolně opustit nechce

24.05.2012 13:45

Aktivisté z hnutí Okupujte (Occupy) improvizovaný tábor na Klárově odmítají dobrovolně opustit. Na místě zůstanou až do případného zásahu policie, který požaduje městská část Praha 1. Bránit se prý budou jen pasivně, řekl na dnešní tiskové konferenci přímo v táboře člen hnutí Jan Kršňák.

Hnutí Okupujte Klárov dobrovolně opustit nechce
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Protest hnutí Occupy Prague

Aktivisté prostranství u pomníku, který je věnován památce odboje proti nacismu, okupují více než tři týdny. Na trávníku je téměř dvacet stanů a přístřešků, improvizovaná kuchyně s přenosným grilem a informační stánek. Kemp je v těsné blízkosti dětského hřiště, které kvůli tomu nyní téměř nikdo nevyužívá.

Chtějí zůstat do listopadu

Aktivisté pro novináře připravili svéráznou tiskovou konferenci, která hraničila s bizarním divadelním představením - aktivisté zástupce médií provedli po kempu, kde se podle nich věnují "archeologickému výzkumu, výrobě ekoteroristů či výrobě zlata z rýže".

Smysl pro humor aktivistů ale nesdílejí obyvatelé okolních domů. Stěžují si na neustálý hluk a zápach. Tábor totiž nemá vlastní sociální zázemí. "Využíváme toalety v metru a kavárnách. To, že mohl některý z obyvatel tábora vykonat potřebu venku, nepopírám. Není to ale pravidlem," řekl Kršňák, který rezidenty Klárova vyzval, aby si do parku také přišli "zakempovat". S tím, že se jejich pobyt na Klárově zřejmě chýlí ke konci, je smířen. Při případném zásahu policie budou podle něj okupanti jen pasivně odporovat. Jestli se poté na Klárov vrátí, nebo akci přesunou na jiné prostranství, zatím neví.

Původně měla petiční akce Okupujte skončit 14. května. Pořadatelé ji ale nakonec prodloužili až do listopadu, což nelibě nese vlastník pozemku Praha 1. Účastníci akce podle radnice zneužívají petičního zákona tím, že z obyčejných stanů jednoduchým trikem dělají oficiální petiční stánky, u kterých mohou podle zákona přebývat. Na stěny svých dočasných domovů totiž umístili petiční archy, a jednoznačný postih akce tak úředníkům značně zkomplikovali. Podle aktivistů petici již podepsaly stovky lidí - petiční archy jako důkaz ale novinářům neposkytli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…