Hnutí Pro Prahu chce z centra hlavního města dostat až 20 procent aut

31.07.2014 13:24

Zmenšit magistrát, převést víc pravomocí na městské části a vyhnat z centra Prahy 20 procent aut. To jsou některé ze základních bodů předvolebního programu pro komunální volby hnutí Pro Prahu. Novinářům to dnes řekli předsedkyně hnutí Petra Venturová a lídr kandidátky a starosta Koloděj Zbyněk Passer. Hnutí zároveň představilo desítku svých kandidátů, mezi nimiž jsou současní komunální politici, lékař a bývalý sportovní redaktor ČT.

Hnutí Pro Prahu chce z centra hlavního města dostat až 20 procent aut
Foto: PRO PRAHU
Popisek: Lídr kandidátky politického hnutí PRO PRAHU pro komunální volby Zbyněk Passer

U parkovacích domů má být čerpací stanice s levnějším benzinem pro parkující

Snížení počtu aut v centru chce hnutí dosáhnout tím, že vybuduje 30.000 parkovacích míst na parkovištích P+R. „Parkoviště ale nesmí být jen plocha, odkud jdou řidiči bahnem k metru," řekl Passer. Součástí P+R parkovacích domů mají být servis, občerstvení a čerpací stanice s výhodnější cenou pro řidiče, kteří tu nechají vůz a do centra jedou metrem.

„Ústředním bodem programu je změna samotného fungování magistrátu a přenos důležitých pravomocí na městské části. Nedílnou součástí tohoto procesu je i spravedlivé přerozdělení financí v jejich prospěch," uvedl Passer.

Městské části by měly dostávat víc peněz

Podle něj si nyní magistrát nechává 93 procent peněz, které dostane při přerozdělení daní od státu. Hnutí chce, aby do budoucna radnice dostávaly o deset až 15 procent více než nyní. V rámci změny pravomocí pak chce, aby mohly například vydávat vyhlášky vztahující se k jejich území nebo mít právo veta ke změnám územního plánu. Magistrát má v budoucnu řešit pouze celoměstsky významná témata, jako například metro.

Na financování hnutí se podílí i developer Passer

Mezi představenou desítkou kandidátů jsou kromě Passera a Venturové dva bývalí členové ODS, a to místostarostka Prahy 4 Ivana Staňková a starosta Kbel Pavel Žďárský. Mezi kandidáty jsou dále například kardiochirurg Petr Křiváček a mluvčí fotbalové Slavie a sportovní redaktor Jiří Vrba.

Politické hnutí Pro Prahu vzniklo zhruba před rokem na popud několika starostů malých městských částí, u jeho zrodu stála i Venturová. Lídrem volební kandidátky byl posléze zvolen Passer, bratr developera Radima Passera. Ten se částečně podílel na financování hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…