Hodně se o tom mluvilo, Lenka Bradáčová to moc chtěla. Nakonec to asi nebude. Díky ministryni Válkové

13.08.2014 7:54

Ministerstvo spravedlnosti vedené Helenou Válkovou (ANO) se rozhodlo poměrně výrazně změnit podobu novely zákona o státním zastupitelství, kterou loni stáhla z projednávání v Poslanecké sněmovně exministryně spravedlnosti Marie Benešová. Zřejmě z ní vypadne několik klíčových bodů, které měly mimo jiné zaručovat větší nezávislost státních návladních. Mezi nejhlasitější kritiky nové koncepce patří nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Hodně se o tom mluvilo, Lenka Bradáčová to moc chtěla. Nakonec to asi nebude. Díky ministryni Válkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

„Hlavní změnu oproti původní novele představuje posun v těžišti. Kontrola nad státními zástupci by se měla vrátit do exekutivy,“ popsal Lidovým novinám základní filozofické východisko novely první náměstek ministryně Válkové Robert Pelikán. Původní návrh z dílny exministryně Benešové by prý neumožnil kontrolovat státní zástupce. „Hrozilo, že u nás vznikne čtvrtá moc ve státě. Státní zástupci by nebyli nikým a ničím kontrolováni,“ vysvětloval dále Pelikán.

Zevnitř soustavy státního zastupitelství zaznívá k připravované podobě novely zákona kritika. S novou koncepcí nesouhlasí zejména šéf státních zástupců Pavel Zeman, který se podílel na přípravě přechozího návrhu exministryně Marie Benešové. „S výjimkou funkčních období vedoucích státních zástupců se návrhy pohybují mimo rámec věcného záměru schváleného vládou, který je pro tuto legislativní práci závazný,“ napsal Lidovým novinám. Zklamaná by měla být i vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, která patřila mezi největší podporovatele předchozího návrhu, který počítal s vytvořením protikorupčního speciálu žalobců. S tím se v novém návrhu novely nepočítá.   

Horko může být i při debatě o podobě nového zákona na půdě Poslanecké sněmovny. Příští měsíc by o ní měl jednat ústavně právní výbor. Jeho předseda Jeroným Tejc (ČSSD) prosazuje posílení pravomocí nejvyššího žalobce Zemana, zatímco jeho stranická kolegyně a bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová se přílišné koncentraci moci v rukou státních zástupců obává. Dá se tak čekat velmi živá debata.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…