Hodný George Soros, oběť Hitlera, dal miliardy a miliardy na pomoc světu. Jiný pohled na neoblíbeného muže

28.11.2016 6:42

Maďarského miliardáře George Sorose žijícího v USA mnoho lidí nenávidí, ale mnoho lidí ho také oceňuje. Server britského deníku Independent čtenářům vysvětluje, čím si miliardář tuto nenávist na jedné straně a respekt na straně druhé vysloužil.

Hodný George Soros, oběť Hitlera, dal miliardy a miliardy na pomoc světu. Jiný pohled na neoblíbeného muže
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Při vyslovení jména miliardáře George Sorose se nejednomu člověku zatemní mysl hněvem. Podle britského serveru tohoto muže nenávidí pravicoví radikálové, protože jim dlouhá léta kazí plány na ovládnutí světa. „Své výjimečné bohatství Soros využil k šíření liberálních hodnot po celém světě, což mu vyneslo nepřátelství krajní pravice,“ píše doslova Mike Harris v komentáři pro Independent. Pro pravicové radikály se tak Soros stal nepřítelem číslo jedna.

O Sorosovi se po internetu šíří zvěsti, že sehrál svou roli v rozpoutávání uprchlické krize. Americký moderátor Alex Jones, jenž se netají sympatiemi k nově zvolenému prezidentovi USA Donaldu Trumpovi, o Sorosovi dokonce prohlásil, že „Soros stojí v pozadí muslimské snahy o převzetí moci na Západě“. Nechybějí ani další konspirační teorie, jejichž cílem je pošpinit a zničit člověka s čistými úmysly, bojujícího za liberální hodnoty, dodává autor.  

„Hackeři, o nichž se údajně soudí, že mají napojení na ruskou vládu, v srpnu ukradli a zveřejnili tisíce dokumentů ze Sorosovy nadace, čímž ohrozili mnoho statečných individuálních dárců,“ pokračuje v popisu útoků na George Sorose Harris.  

Celý text v angličtině najdete zde.

Po pádu Berlínské zdi se přitom zdálo, že se společnost vydá jiným směrem. Lidé věřili, že na Západě potrvají dál svobodné liberálnědemokratické režimy, které přijmou za své i postkomunistické země. Soros podle serveru vydal 250 milionů dolarů na nové učebnice v ruském jazyce, které měly zdejším lidem vysvětlit, co to vlastně je demokracie, protože Rusové s ní neměli prakticky žádné zkušenosti a učili se jí od nuly. Dalších 250 milionů dolarů Soros vydal na stavbu nové univerzity v Budapešti. Dalších padesát milionů vydal na pomoc Bosně a 100 milionů dolarů poskytl Ruské federaci k tomu, aby místní akademici zůstali ve své zemi a pomohli své vlasti k opětovnému vzestupu.

„Odhaduje se, že celkem vydal asi 11 miliard dolarů na podporu demokracie, LGBT komunity, na podporu uprchlíků a na obranu lidských práv,“ píše dál autor. V přepočtu jde asi o 286 miliard korun. „Jako soukromá osoba je vůbec nejštědřejším dárcem stavícím se na obranu demokracie,“ mohou se zájemci také dočíst.

Co k tomu Sorose vlastně vedlo? Ve zkratce lze říci, že jako člověk, který přežil holocaust, usiluje o to, aby se podobná hrůza na světě už nikdy neopakovala. Věří, že nejlepší obranou proti běsům radikalismu představuje liberální demokracie. Proto ho podle Harrise nemají v lásce lidé jako ruský prezident Vladimir Putin, budoucí prezident USA Donald Trump i jejich příznivci, kteří jsou ochotni překroutit pravdu, využít polopravdu nebo otevřeně lhát, aby poškodili obraz tohoto miliardáře.

Mike Harris má za to, že každý útok na Sorose je vlastně útokem na všechny liberálně smýšlející občany. Autor v této souvislosti přiznává, že pracoval na projektech, které Soros financoval, ale Harris v tom nevidí sebemenší problém. Naopak je na to hrdý, jelikož šlo např. o projekty posilující svobodu projevu ve Velké Británii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …