Holky dopředu, kluci dozadu. Cože? Muslimská škola pobouřila Švédsko

05.04.2017 7:24

Velké pozdvižení vzbudil ve Švédsku dokument televize TV4, který vrhá temný stín na praktiky některých muslimských škol v oblasti rovnosti mezi pohlavími. Ke skrytou kamerou natočenému případu genderové segregace se emotivně vyjadřoval dokonce i premiér Stefan Löfven.

Holky dopředu, kluci dozadu. Cože?  Muslimská škola pobouřila Švédsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Švédsko si velmi zakládá na tom, že je v rámci jeho vzdělávacího systému hojně podporována ideologie multikulturalismu. Země patřila před migrační krizí v oblasti přistěhovalecké politiky k nejliberálnějším. Ve vládě, složené ze zelených a socialistů, dokonce zasedali tři muslimští ministři. Byť museli později vládu dva z nich kvůli aférám opustit, přesto se jedná na evropském kontinentu o ojedinělou záležitost. Nicméně i v multikulturním ráji se občas objeví mráčky.

Švédská mutace mezinárodního serveru Local píše o dokumentu televize TV4, ve kterém byl skrytou kamerou natočen případ genderové segregace. Konkrétně se v záběru kamery objevuje autobus se žáky soukromé muslimské školy Al-Azhar, jež je provozována na předměstí Stockholmu. Švédská veřejnost i politici jsou znepokojeni především tou pasáží, ve které nastupují chlapci a dívky oddělenými dveřmi.

Velmi tvrdě se k celé kauze vyjádřil i jindy spíš rezervovaný premiér Stefan Löfven. „Považuji to za opovrženíhodné. Genderová segregace do Švédska rozhodně nepatří. Do autobusu mají nastupovat všichni společně. Lhostejno, jestli se jedná o dívky, chlapce, ženy, nebo muže,“ uvedl švédský premiér před novináři. Vedení školy jasný příklad genderové segregace odsoudilo a prohlásilo, že bude vyšetřovat, jak k něčemu takovému mohlo dojít.

Jak připomíná server Local, není to poprvé, co se musel liberální švédský systém sklonit před muslimskými zvyklostmi. Loni v srpnu média zveřejnila případ z jedné školy, kde učitelé souhlasili s oddělenou výukou tělesné výchovy. Chlapcům a dívkám umožnili cvičit zvlášť na nátlak muslimských rodičů. Po zveřejnění celého případu se hájili tím, že by jinak muslimští rodiče zakázali svým dětem se účastnit hodin tělocviku úplně.

Poněkud humornější nádech má podařený trik fanoušků fotbalového klubu AIK Stockholm, byť i ten má spojitost s islámem. Ministerstvo vnitra v čele s Andersem Ygemanem rozhodlo s platností od 1. března letošního roku o zákazu nošení masek na fotbalové stadiony. Fanoušci však nařízení ministerstva obešli a mnozí z nich si místo masek dali přes obličej muslimský závoj nikáb. „AIK ultras budou odteď místo masek nosit nikáby. Jde nám o svobodu. Díky ministře,“ vzkázali fanoušci na transparentech ministrovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…