Honzejk vyprovokoval Foldynu a ten vystartoval: Jste pro mě novinářské koště!

09.05.2020 20:31

Komentátor Petr Honzejk byl po zhlédnutí Arény Jaromíra Soukupa, v níž došlo na vyhrocený střet řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) a poslance Jaroslava Foldyny, zaujat netradičními slovními obraty, které v pořadu hojně padaly. Nejvíce se podivoval, proč Foldyna „zuřil“, když jej Novotný počastoval výrazem „koště“. Rozhodl se najít vysvětlení a následovala další silná diskuse. „Kunďák Foldyna,“ padalo. Poslanec se rozhodl reagovat.

Honzejk vyprovokoval Foldynu a ten vystartoval: Jste pro mě novinářské koště!
Foto: Repro FB Pavel Novotný
Popisek: Mezi Jaroslavem Foldynou (SPD) a Pavlem Novotným (ODS) málem došlo ke rvačce. Situaci musel uklidnit moderátor Jaromír Soukup

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí
Ve velmi diskutovaném pořadu slovo „koště“ padalo dosti frekventovaně a starosta pražský Řeporyjí málem kvůli výrazu od Foldyny mohl schytat i ránu. Naštěstí však moderátor na poslední chvíli zasáhl.

Nechybělo však málo. „Ti kolaboranti tu dostávají strašně prostoru poslední dobou,“ ukázal směrem na Foldynu a komunistického poslance Lea Luzara během už tak vyhrocené debaty Novotný. To byla pro Foldynu poslední kapka.

Neudržel se a na Novotného spustil: „Chovejte se slušně, nebuďte drzej, není tu tak velká vzdálenost mezi náma,“ varoval starostu. „Nevyhrožuj mi tady, z tebe si můžu dělat akorát tak srandu, ty koště,“ zakoktal se Novotný.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

„Ještě jednou mi řekneš koště, tak tady nechám zhasnout,“ okřikl Foldyna rozjetého Novotného a generální ředitel TV Barrandov díky svým zkušenostem z ringu běžel na poslední chvíli zasahovat.

„Vrtalo mi hlavou, proč pan Foldyna Jaroslav tak zuřil, když mu pan Pavel Novotný řekl, že je ‚koště‘,“ zamyslel se na Facebooku nad velmi horkou chvílí Honzejk. Jal se proto netradiční slovní obrat vyhledat za pomoci slovníku argotu.

„Našel jsem to až ve slovníku argotu. Koště je podřadný vězeň, posluha, může poskytovat i sexuální služby. Synonyma jsou třeba konina, kunďák, máslo, močka, motorka (!), puckoš, trubka, či veš,“ pochlubil se svým objevem.

A lidé v komentářích se začali na Foldynův účet bohatě bavit.
„Foldyna je zřejmě znalec vězeňského argotu že tak vystartoval,“ poznamenal David Janovský.

A pak to začalo. „Kunďák Foldyna... To je ale urážka Kunďáka...“ napsal Luboš Opat.

Diskutující Otakar Mašín pak slovní obraty Novotného vnímá coby přesné. „To se tedy pan Novotný vyjádřil poměrně přesně,“ uvedl.

A uživatelka Michala Komrskova vzpomenula na Foldynův slavný výrok, který v rámci lingvistického okénka Honzejka nabírá nové obzory. „Motorka a dát jazyk,“ podotkla a příspěvek doplnila srdíčkem.

Známý výrok poslance a příznivce motorismu se odehrál v předminulém roce, kdy na výročí konce druhé světové války do Prahy zavítaly desítky motorkářů z ruského nacionalistického klubu Noční vlci, aby zde uctily památku ruských vojáků padlých za druhé světové války. Tehdejší místopředseda ČSSD Foldyna pak měl na Olšanských hřbitovech potyčku s aktivistou Martinem Uhlířem.

„Nebouchli jsme do sebe hlavami, jen jsme do sebe ťukli, chtěl jsem mu dát jazyk, protože jsem si myslel, že je gay,“ popsal následně exkluzivně pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Foldyna, k čemu došlo mezi ním a aktivistou Martinem Uhlířem.

V diskusi se brzo objevil i sám a Honzejkovi poskytl své vysvětlení. „Pane Honzejku, pokud vám to vrtalo hlavou a pokud jste našel toto ‚vysvětlení‘ a Vám by to nevadilo. Jste od dnešního dne pro mě novinářské koště. Doufám, že se neurazíte a nebude Vám to vadit. Pěkný den, koště,“ vzkázal komentátorovi.

„No mně by to vadilo, i když teda ne od Vás,“ odvětil mu ještě Honzejk. A poslanci doporučil, aby nebyl takový „nervák“: Ale vůbec nerozumím, proč na mě jdete s takovou, když jsem se jen pokusil dohledat, proč to koště tak vadilo Vám. Nebuďte takový nervák, nežije se s tím dobře!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…